fredag 1 november 2019

Region Gävleborg tar över Bollnäs sjukhus från Aleris igen, då uppstår många frågetecken

Idag tar Regionen över Bollnäs sjukhus, detta efter att Aleris och regionen kommit överens om att avbryta avtalet. Orsakerna till Aleris vill lämna vet vi inte, det har spekulerats olika orsaker från flera håll. Jag har själv försökt få till en träff med ledningen för sjukhuset under det senaste året men de har avböjt besök eller samtal vilket är märkligt. Vi vill såklart förstå vad den egentliga orsaken är att de vill lämna, den officiella version behöver inte var den enda sanna. Att regionen vill ta över verksamheten kan man också fråga sig, vi har ett planer där Bollnäs sjukhus inte längre omnämns som sjukhus utan som närvårdcentra. Dessutom har hela denna övergångsprocess varit döljt i dunkel.

Nu är det däremot faktum att från och med idag tar vi i Regionen över. Man har jobbat med detta under en tid för att vara väl förberedd vilket är bra.

Aleris tog över sjukhuset när det var i nedläggningshotat. Man tog över driften och lyckades driva sjukhuset framgångsrikt. Det är en väldigt viktig och uppskattad enhet som vi nu tar över.

Den stora skillnaden som man lyfter fram från ledningen är att man bytt skyltar och köpt nya kläder till personalen. Det är såklart inte det som varit utmaningen utan det är hur man ska kunna behålla personalen i regionens regi. Man påstår att alla utom en har valt att gå över, och det är enligt uppgift HR-chefen från Aleris. När man hör detta blir man misstänksam. Hur har det gått med läkarna som jobbar där, de har under Aleris varit inhyrda i egna bolag och jag tror inte alla de har valt att ta en anställning hos regionen. Utan man har, som vi erfar, tecknat avtal med dessa i en direktupphandling för de kommande 6 månaderna. Efter det så måste man hålla sig till våra avtal med hyrbolagen och då får vi se om det finns några läkare kvar som jobbar där. Frågan man ställer sig vad som händer då.
Jag vill sist hälsa alla medarbetare välkommen (tillbaks) till Region Gävleborg. Jag hoppas att ni märker att det har blivit bättre att arbeta i regionen och att ni väljer att jobba kvar hos oss. Ni har gjort ett fantastiskt arbete som visat att det går driva ett sjukhus bättre i en annan regi.

Framtiden för sjukhuset är lika hotat idag som när ni gick över till Aleris. Jag och vi moderater kommer kämpa för att sjukhuset ska leva vidare och fortsätta utvecklas. Jag tror detta görs bäst i annan driftsform med ett långt avtal med regionen, detta för att skapa långsiktiga och förutsägbara villkor. Jag hoppas man inte hinner avveckla delar av verksamheten innan detta sker.

Och nu när ni ingår i regionen igen så kommer jag återigen komma på besök hos er och lyssna till hur ni jobbar och hur ser på verksamhetens utveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar