lördag 18 juli 2020

Hälsovalets nya regler hotar våra Hälsocentraler


Nya regionregler hotar våra hälsocentraler

Regionledningen har under en längre tid jobbat med de nya reglerna i Hälsoval Gävleborg för våra hälsocentraler. Jag har skrivit om detta tidigare och de förslag som man har pratat om. Man har då sagt att man bara tittar på olika alternativ och att det inte finns några skarpa förslag. Stämningen har t.o.m. blivit lite hätsk ibland när jag lyft dessa frågor och ställt frågor till majoriteten.

Nu visar det sig att de farhågor som jag haft också har blivit skarpa förslag. Vi fick se ett utkast på förslag från majoriteten. Det presenterades lämpligen dagen innan alla gick på semester. Vi i oppositionen har nu på oss under juli månad att svara på vad vi anser. 

Att det inte är någon direkt politiskt verksamhet under juli bryr man sig inte om. Att samla våra regiongrupper med kort varsel och mitt i semestern är inte enkelt, även fritidspolitiker har semester från sina jobb och har inte möjlighet att träffas. 

Förslaget som man nu lägger är kortfattat
  • Minska antalet hälsocentraler kraftigt, jag gissar att man vill lägga ned hälften.
  • Försvåra för privata alternativ genom att ändra villkoren för ny och ersättningsetableringar. Det som skedde i Bergsjö kommer inte var möjligt framöver.
  • Ta bort krav på att det ska finnas en läkare på varje hälsocentral
  • Ta bort kravet på distriktssköterska på varje hälsocentral.
  • Ta bort krav på öppettider, man får helt enkelt ha öppet när man vill
  • Regionen ska utveckla ett eget digitalt system som man ska tvinga alla att hälsocentraler att använda. Det ska inte längre vara möjligt att ringa till hälsocentralerna och boka tid utan det ska ske av en central funktion.  

Alla pratar om hur vi kan stärka den nära vården. För mig och för de flesta andra så är det våra hälsocentraler som är navet i den nära vården. Men tydligen inte för den politiska ledningen i regionen.

Dessutom finns det politiska partier(Centern) i regionledningen som pratar om entreprenörskap och företagande. De lovordar valfrihet i sin retorik. De vill att alla ska ha en egen husläkare och finnas i hela länet. Med det förslag som man nu lägger fram så blir detta helt omöjligt. Om det inte finns hälsocentraler i hela länet, finns ingen valfrihet och inga läkare hur ska man då uppnå sin egen politik.

Att sossarna vill försvåra och försämra vården är kanske inte helt oväntat, men att centern driver en politik i regionen som går helt emot deras nationella politik är förvånande

Vi moderater vill stärka den nära vården på riktigt. Vi vill stärka valfriheten och den ska finnas på riktigt i hela länet, detta kräver fler vårdcentraler och fler aktörer. Vi vill ha en valfrihet på riktigt och inte bara i retoriken. Vi vill flytta ut mer av den specialiserade vården närmare patienterna. 

Det kommer bli en tuff höst när dessa två alternativ kommer ställas mot varandra. Vi har tidigare haft en bred överenskommelse om vårdvalet, detta för att säkerställa långsiktighet i de villkor alla hälsocentraler ska jobba efter. Vi har nu erbjudit majoriteten att fortsätta i den riktningen men har inte ännu fått något svar om man vill fortsätta med det. Så för våra länsinvånare så hoppas jag att man inte överge denna viktiga princip. Om några månader vet vi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar