torsdag 2 juli 2020

Antikroppstest behövs, börja testa nu

Börja testa antikroppar nu, dessutom utan avgift!

Det har under försommaren varit mycket fokus på hur vi ska öka testningen av om man haft Corona eller har covid19 för att på så sätt kunna smittspåra och minska smittspridningen. Detta är även viktigt för att du själv ska veta om du har infektionen eller inte så du kan vidta extra försiktighetsåtgärder för att inte sprida smittan vidare.

Även möjligheten att se om du har antikroppar kan vara viktigt. Framförallt är det viktigt för att se hur många som varit sjuka och hur nära man är flockimmunitet. Det bästa hade såklart varit om vi redan nu kunde vaccinera befolkningen så att vi fick denna flockimmunitet men det är än så länge inte möjligt.

Därför är det positivt att vi nu äntligen verkar ha fått till storskalig testning för om du har infektionen eller inte. Detta sker nu brett över landet och så även i Gävleborg. Det är såklart sent, borde kommit igång tidigare men bättre sent än aldrig.

Även antikroppstester är viktigt att kunna genomföra brett. Därför hade vi ett extra regionfullmäktige i onsdag där vi skulle besluta om vilken avgift vi skulle ta för ett sådant test.

För PCR test som testar om man har viruset eller inte får vi inte ta betalt för, det regleras tydligt av smittskyddslagen. Men när det gäller antikroppstest så är det inte en tydlig del av smittskyddet utan mer en fråga för folkhälsomyndigheten att hålla koll på hur stor andel som byggt upp antikroppar. Samtidigt kan det vara intressant för den enskilda och veta ifall man haft viruset eller inte.

Dessutom kom det nya riktlinjer i veckan om att vi kan släppa lite på isoleringsrestriktionerna för våra riskgrupper om man har antikroppar. Detta om något är viktigt för den enskilde. Kan man bryta isolering så blir sommaren mycket lättare för vår äldre och andra riskgrupper. Vi kan då börja umgås lite mer normalt(även om det inte är normalt för någon utan de allmänna restriktionerna gäller) Av denna anledningen är det viktigt att även antikroppstester kommer igång omgående.

Därför var den en besvikelse när regionledningen meddelade på fullmäktige att man först 1/9 kommer kunna testa allmänheten för dessa antikroppar. Detta är inte acceptabelt! Vi har nu löst finansieringen av dessa tester och det finns lösningar som fungerar idag. Exempelvis finns det redan aktörer i Gävle som kan göra dessa tester och de görs helt privat och betalas av den enskilde personen. Det kostar då enligt uppgift 750kr

När nu regionen ska köra igång med dessa antikroppstester så ville majoriteten att vi ska ta 200kr betalt av varje person som testar sig. Det kan låta som en liten avgift men samtidigt så kan en sådan avgift göra att de som vill och bör testa sig inte gör det. Dessutom så blir den avgiften olaglig om våra kostnader är lägre än de 750kr som staten ger oss. Och varför ska vi införa dessa tester själva om vi kan upphandla dem för ett pris som kommer vara lägre än 750kr?

Så av dess anledningar så valde vi moderater att gå emot rekommendationerna om 200kr i avgift och föreslå 0kr. Det såklart går emot mitt moderata hjärta och min övertygelse om att det inte finns något som är gratis. Men ibland får man tumma på detta för att underlätta för individen och minska på smittspridning i länet. (samtidigt som jag inte vill att vi ska bryta mot lagen)

Vi föreslog även att man omgående skulle upphandla detta så att man redan imorgon kan börja genomföra dessa tester. Görs inte det så är det bara de som har pengar som har råd att gå och testa sig vilket jag tycker är oacceptabelt.

Inget av dessa förslag fick vi gehör för vilket förvånar mig lite. Vänstern brukar alltid var för allt som är gratis men inte när det gäller smittspridning och att underlätta för våra riskgrupper tydligen. Att sedan centern inte vill upphandla väckte också viss förvåning, men det är så det är när man sitter och styr med sossarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar