tisdag 10 november 2020

Besök på IVA och CovidIVA, Gävle sjukhus


Igår hade jag förmånen att besök några av våra fantastiska medarbetare på IVA i Gävle. Vi är i en tid som är mycket osäker. Just ni så är inte våra sjukhus så hårt belastade av Covid patienter men alla väntar på stormen som kommer.

Vi har under våren läst om hur man haft det på sjukhuset men aldrig kunnat besöka dem. Både för att minska smittspridning men framförallt så vill vi inte störa dem i deras arbete. Därför hade vi en träff med några ur personalen i slutet på september där de fick berätta hur det har varit att jobba på IVA med denna patientgrupp. Men för att få en så bra bild som möjligt och även se hur det ser ut i verkligheten så har vi försökt få till en träff på/vid avdelningen på sjukhuset vilket vi lyckades få till i går.

Jag är grymt imponerad av den energi och lojalitet dessa medarbetare har. De klagar aldrig utan sliter på och ställer upp i vårt och tort. Det är klart att det fungerar ett tag och man kände verkligen hur de brinner för sitt jobb. Men klarar man av det en gång till nu när andra vågen kommer. Det är mycket oklart. En del som jobbade i våras har bränt ut sig och andra som var där tillfälligt vill inte komma tillbaks. Det finns såklart även en del som började där tillfälligt men som nu söker sig dig permanent vilket är mycket positivt. 

Vi kunde även prata lite om de ekonomiska villkoren man har och problemet att få återhämtning. Där finns det en del att göra och vi behöver verkligen sätta oss ned med facken och diskutera hur detta kan lösas. Jag tror inte på snabba quickfix utan vill se en permanent lösning i kollektivavtalen där man kan ge möjlighet till extra ersättning under väldigt extrema situationer.


Men som vanligt så är det mycket mer som behöver göras. Vi fick möjlighet, med full skyddsmundering(nästan i alla fall), se på lokalerna på IVA och den särskilda CovidIVA avdelning man byggde upp i våras. Vi kunde även se lite på håll den avdelning man har idag för de covid patienter som idag ligger på IVA. Jag kan konstatera att det finna mycket att göra på lokalsidan. Varför har man inte lokaler som är anpassade efter deras behov. Det var trångt och rörigt och inte anpassat för den vården och då framförallt inte under pandemin.

För att visa på hur tuff miljö man jobbar i fick vi under den halvtimme vi besökte avdelningen gå runt i det som är vanlig mundering på en CovidIVA avldening d.v.s. gasmask, visir, skyddskläder. Vi slapp dock ha på oss plastförkläde.  Nu förstår man lite bättre hur det är att gå runt i den munderingen, det kliades och blev varmt, svårt att andas och ingen hörde vad man sa. Att jobba med detta i 10-12h flera dagar i sträck är inget som jag skulle vilja göra, men det gör våra medarbetare på IVA dagligen.

Tack för ett mycket bra besök som gav en inblick i er vardag och de utmaningar vi står inför. Vi fick med oss en del saker att jobba vidare och även om vi är i opposition så kommer vi göra det vi kan för att underlätta ert arbete.


2 kommentarer:

  1. Va kul att regionrådet intresserar sig för sina anställda. Hoppas medarbetarna på Bollnäs och Hudiksvall:s IVA får samma förmånliga besök.

    SvaraRadera
  2. Jag har som vana att vara ute på besök i våra verksamheter men i år har det blivit dåligt med det beroende på rådande besöksförbud och pandemin. Jag ska försöka få till liknande besök på andra IVA avdelningar också men befarar att det blir svårare i samma takt som smittspridningen ökar och antalet covidpatienter ökar.

    SvaraRadera