måndag 16 november 2020

Har S tappat kontroller över pandemin?

Under året har regionen genomgått den tuffaste tiden under in år som politiskt aktiv i region/landsting, ja förmodligen för de flesta av oss som är aktiva idag. På kort tid gick vi från en helt normal tillvaro till att allt i samhället i princip stängdes ned. Coronapandemin slog till i hela världen och har skapat stora problem och utmaningar och då inte bara för vården. 

Det är inte den första pandemin som världen drabbas av och inte heller den sista. Vi vet inte heller vilka åtgärder som är mest lyckosamma i bekämpningen, vissa stängde ned hela samhället i flera månader andra hade en lite mer öppen strategi. Vilken av dessa vi vet har lyckats bäst kan man inte säga än, det får vi först veta när allt är över.

Det vi däremot vet att testa får pågående infektion och smittspårning är det som fungerar idag. Det är nog alla överens om. Vi kan se länder som gjorde detta tidigt och vi kan se de som inte lyckats få detta att fungera. 

Vem som bär ansvaret för denna breda testning strider man om fortfarande mellan regeringen och regionerna. Att fokusera på vem av oss som bär ansvaret för att inget är gjort hjälper oss inte i den pågående pandemin. 

Därför krävde vi moderater nationellt och regionalt i våras att bred testning skulle införas. Det tar tid att bygga upp sådan kapacitet och därför är det viktigt att det kommer igång snabbt. Vi i Gävleborg kunde se att man relativt snabbt kom igång och utökade kapaciteten(200/dag i egen regi och 200 i annan regi). Men när vi nu ser att smittspridningen tar fart så visar det sig att det var ett luftslott man byggde upp. Vi har alltså inte idag egen kapacitet att testa mer än vad vi gjorde i våras. Sedan har vi någon form av avtal med annan aktör att testa mycket, 1100/dag. Detta avtal garanterar inga volymer utan ska ses om en målsättning. När nu alla andra skriker efter mer kapacitet så kommer man minska det som vi kan göra hos oss.

Detta är helt oacceptabelt. Vi visste i våras att hög testkapacitet är viktig, att då inte ta tag i detta och säkerställa egen kapacitet är helt oacceptabelt. Den som är ytterst ansvarig för detta i Gävleborg är majoriteten som inte tog tag i saken. Jag är även självkritisk i att vi inte drev på ännu hårdare.

Att majoriteten inte är särskilt intresserad av sjukvård och den delen av regionens ansvar är väl inte någon nyhet men att inte ta pandemin på allvar och säkerställa testkapaciteten är oansvarigt. Vi kan tyvärr konstatera att man helt har tappat kontrollen över hanteringen av pandemin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar