måndag 14 december 2020

Krav på extra ersättning för insatser under pandemin

 Nu har det återigen kommit skrivelser till oss i regionstyrelsen om kraven på extra ersättning till vissa i personalen för det arbete man gör under pandemin. Man gjorde ett fantastiskt jobb under den tuffa våren och vi ser nu att läget i regionen blir ännu värre nu under andra vågen. Vi har även sett att all personal som jobbade hos oss i våras inte vill göra det nu under vintern, det är svårare att få in utbildade utifrån och vi ser även att fler säger upp sig. Det var en riktig tuff vår och det ser vi konsekvenserna av nu.

Detta sammantaget gör att frågan om insatser för att behålla och lyfta personalen blir ännu viktigare. Vi skulle redan i somras ha tagit tag i denna fråga för att hitta en lösning som är hållbar över tid men det har man inte gjort. Majoriteten har levt i tron att om man duckar tillräckligt länge så blåser det över, men det kommer det inte göra denna gång.

Istället har majoriteten gått ut med att man får tre extra semesterdagar och en cykel på köpet. Ännu märkligare blir det när dessa tre extra semesterdagar ska tas ut mellan 21 december och 8 januari!! Vi drar redan in semester för våra medarbetare och det krävs att man jobbar mycket extra nu under jul och nyår och då ger man alla tre dagar extra ledigt, som de inte kan ta ut(förutom de som inte berörs av pandemin såklart). Hur tror man att man ska kunna ta ut dessa dagar? Det blir ju ett hån mot våra anställda, ge dem en förmån för att kunna vila upp sig samtidigt som de måste jobba ännu mer.

När det gäller den extra ersättningen man vill ha så måste den utformas på ett sätt så den blir rättvis och att uppfattar det så. För vilka grupper ska ha? För vad ska man få ersättning? Hur länge ska man få det o.s.v? Därför måste detta göras tillsammans med facken, politiker och HR.

Förra veckan var frågan uppe på regionstyrelsen och det känns som det finns en samsyn över problemet. Jag har erbjudit majoriteten att vi tillsammans ska sätta oss ned och skyndsamt ta fram en lösning. Att hitta en politisk bred lösning är viktigt så vi inte hamnar i någon form av budgivning om vem som betalar mest, det tror jag inte blir bra. En gemensam lösning skulle kanske göra det lite lättare för våra medarbetare att jobba de extra passen som krävs under de kommande veckorna. Jag tror inte extra ersättning löser allt men det kan vara ett sätt att orka ett litet tag till. Sedan måste vi hitta andra mer hållbara lösningar. Vi moderater är och kommer vara drivande i detta. 

Vi vet att vården kommer stå inför stora prövningar framöver. När väl pandemin är över har vi den stora vårdskulden som måste tas om hand. Detta ska då göras med samma personal som idag sliter så hårt. Jag är genuint orolig för att vi kommer få svårt att klara av detta. Därför krävs det en plan för framtiden med kraftfulla åtgärder.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar