onsdag 23 december 2020

Krismöte med krisavtal och en krisande regionledning

 Så här dagen för dopparedagen hade regionstyrelsen tillika krisledningsnämnden vårt sista möte för året(vad vi vet så här långt) Det var ett möte som vi i oppositionen tvingade fram i syfte att fatta en del nödvändiga och brådskande beslut för att hindra smittspridning och påskynda planeringen för vaccineringen.

Som vanligt var majoriteten oerhört besvärade över att vi lägger konkreta förslag och initiativ på mötet, trots att handlingar var inskickade i god tid innan(i alla fall dagen innan) 

Det första ärendet handlade om att vi nu måste uppmana våra patienter att INTE åka buss till sjukvården. Alla myndigheter och även vi i regionen uppmanar människor att undvika trängsel och att inte åka på våra bussar och tåg i länet. Samtidigt så uppmanar vi inom vården att man ska åka kollektiv till och från sjukvården. För att åka smittsäkert med bil krävs att man har medicinska skäl för det och det krävs ett intyg från en vårdinrättning du ska besöka. Detta är ju helt ologiskt och absurt så vårt förslag var att vi nu ska uppmana att alla som behöver vård ska ta sig till vården på ett smittsäkert sätt och att vi tillfälligt inte ska kräva intyg för att få ersättning för bilresor. Detta avslog man!

Sedan tog vi initiativ till at vi ska försöka få fler aktörer att hjälpa till med vaccineringen. Det har inkommit erbjudande från både civilsamhället som privata vårdföretag men de har inte fått något svar från regionen. Trots att jag vet att man inte gjort de så hävdas det från ledningen att man gör det, suck. Vi krävde även, igen, att vaccinationsplanen tas fram omgående. Men allt detta blev det avslag på. Vi får se ifall förslagen återkommer som majoritetens initiativ framöver. 

Vi fick även möjlighet att ställa en del frågor kring märkliga uttalanden om att vi ska lotta vaccinationsordningen och att planeringen för vaccinationen är ett stort mörker. Det blev dock inte så mycket klarare hur man tänker sig att vaccinera hela befolkningen, så allt är väl som vanligt och majoriteten famlar i mörkret, 

Mötet avslutades med att majoriteten själva tog ett initiativ om att aktivera krisavtalet, detta utan att man hade några handlingar eller dylikt. Det är såklart inga problem för oss moderater att hantera ett sådant ärende men majoritetens kritik över våra tidigare initiativ under dagen faller helt platt när de själva gör på samma sätt. Majoriteten borde lära sig att leva som man lär. 

Detta krisavtal är ett avtal som innebär att vissa grupper och avdelningar ges större möjligheter att schemalägga personalen. De som berörs kompenseras sedan med att de får dubbel lön men måste också jobba mer. Detta avtal kan bara aktiveras om vi har uttömd alla andra möjligheter och det är sedan SKR som beslutar om det får aktiveras eller inte. Vi var alla överens om att vi är där nu att vi måste ta detta beslut. 

Det händer oerhört mycket nu och vi är i ett väldigt utsatt läge. Vården går på knäna och smittspridningen avtar inte. Vår personal som gör ett fantastiskt jobb börjar bli slutkörda och vi ser inte slutet än. Men vaccineringen är på gång vilket gör att vi börjar se någon form av början på slutet även om det är lång tid kvar till dess att allt detta är över. 

Vi inom politiken är hela tiden i beredskap att kunna rycka in och fatta de beslut som krävs. Jag önskar det fanns mer av samarbetsvilja från majoriteten men så är inte det politiska läget idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar