torsdag 17 december 2020

Moderaterna föreslår 500kr extra per arbetspass till vården

Vi har sedan en tid tillbaks jobbat med frågan att hitta en hållbar modell för hur vi kan ge en extra ersättning under den tuffaste perioden i pandemin. Förra veckan beslutar regionstyrelsen att detta skyndsamt skulle hanteras av personalutskottet, vilket för mig innebär innan jul. Jag erbjöd då majoriteten att vi tillsammans tar fram en sådan modell där vi inkluderar facken och HR. Det fanns en öppning men sedan slogs den dörren igen hårt och brutalt. Den styrande majoriteten är inte intresserad av en sådan gemensam lösning utan presenterade själva en lösning där man ger 1500kr/arbetspass under jul- och nyårshelgen. Tidigare har man bestämt att ge tre extra semesterdagar som man måste ta ut under julhelgen(vilket ingen i vården kan) och en förmånscykel(på köpet)

Så därför har vi moderater nu tagit fram ett skarpt förslag som vi kommer lägga på dagens utskottsmöte. Vi gör inte anspråk på att detta ska vara perfekt utan det kommer säkert finns synpunkter på det, men vi gör det som vi anser är rätt. Det som är viktigt för oss är att det finns en tydlig början och ett tydligt slut på den tillfälliga extraersättningen. Det ska även uppfattas som rättvist och rimligt av alla inom vår organisation, vilket är oerhört svårt. Vi har kollat av med personer runt om i vår organisation för att se att vi landat hyffsat rätt, vilket efter någon justering har gjort. 

Förslaget innebär:

Att under den tid vi är i förstärkningsläge(eller katastrofläge) så utgår en extra ersättning per pass på 300kr till alla som jobba i covidvården(här blir gränsdragningen svår men det finns oerhört många som gör allt de kan nu för att rädda liv) Till de som jobbar i covidIVA vården utgår en ersättning på 500kr per arbetspass. Detta läggs som lön och man får betala skatt på det. Det innebär att den som jobbar 17 pass en månad får 8500kr extra i lön. Vi gick upp i förstärkningsläge den 7/12 så utbetalning sker retroaktivt fån det datumen. 

Det är inte lätt att ta fram sådana här förslag. Vi politiker ska även hålla oss borta från detta men i det läge vi är nu så krävs något extra. När majoriteten och ledningen inte tar i denna fråga så får vi moderater(och övriga oppositionen) driva majoriteten framför oss. 

Jag tror inte detta förslag kommer gå igenom utan jag tror det kommer komma något annat från majoriteten men jag är helt övertygad att utan att vi driver på och lägger skarpa förslag så kommer inte majoriteten göra något över huvud taget. De håller sig mest undan och hoppas att allt ska blåsa över.

Vi har inte sett slutet än, eller ens början på slutet. Läget kommer förvärras både när det gäller antal smittade och sjuka. Vi har dessutom stora problem med bemanning, det var lättare i våras. Personalen har slitit under en lång tid och är tröttkörda, vissa säger upp sig och de som blir kvar får slita hårdare. Detta sammantaget innebär att vi kommer allt närmare det katastrofläge som man trodde vi skulle gå upp i veckan. Vi kommer även allt närmare att krisavtalet kommer behöva aktiveras vilket ställer allt på sin spets, men det återkommer jag till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar