fredag 21 maj 2021

ABF ger oliktänkande sparken

 Media har rapporterat om hur ABF jobbar i Ockelbo. En av deras timanställda gick ut och förklarade att han var medlem i Sverigedemokraterna och röstade på dem. När detta blev känt för ansvarig på ungdomsgården som ABF driver i Ockelbo så förklarade man för den anställde att han inte var välkommen att jobba där längre eftersom han inte kan dela ABFs värdegrund.

Detta har såklart skapat starka reaktioner hos Sverigedemokraterna men också hos andra. För min del är frågan flerbottnad. 

Att man som parti och organisation äger frågan vilka som jobbar där är ju självklart samtidigt som man inte får diskriminera någon. Skulle en anställd hos oss moderater visa sig vara medlem eller aktiv i annat parti så skulle det såklart vara ohållbart att jobba kvar hos oss, detta gäller såklart alla partier. Frågan man ställer sig är då ABF en del av socialdemokraterna och det anser de säkert att de är. Därmed får man ha respekt för att de inte kan ha personer anställda som är medlemmar i annat parti. I Moderaternas studieförbund, Medborgarskolan, ser vi inte på det på samma sätt. De är inte en del av partiet även om vi är den största ägarorganisationerna och det är fullt möjligt att vara vänsterpartist och jobba där. 

Men om nu ABF är en del av Socialdemokraterna och arbetarrörelsen så kan man fråga sig om det är lämpligt att de bedriver ungdomsgård. I Gävle driver Unga örnar ungdomsgård på uppdrag av kommunen och de är en ungdomsorganisation som tillhör socialdemokraterna. Att de då driver ungdomsgård i Gävle är något som jag anser inte är lämpligt. Jag tror inte sossarna skulle acceptera och MUF eller SDs ungdomsförbund drev ungdomsgård i kommunen. På samma sätt är det helt oacceptabelt att ABF driver ungdomsgård eftersom de anser sig själva vara kopplade till politiska partier. 

Nu i veckan så tog SD initiativ på regionstyrelsen till att avbryta allt samarbete med ABF i regionen. Detta driver de nu säkert i de flesta kommuner och i regionen. Jag kan förstå deras frustration men som jag skrev tidigare så är frågan inte så enkel. Jag föreslog istället att man skulle inleda en dialog med alla studieförbund, det kan ju vara så att andra förbund gör på samma sätt. Frågan man bör ställa sig är hur de ser på diskriminering och vilka krav man kan ställa för att få ta del av offentliga medel. 

Jag tror inte det är sista gången detta händer och det är säkert inte sista gången SD kommer reagera. Jag kan tänka mig att såväl SD som socialisterna vill flytta fokus från sakfrågor till andra konfliktytor vilket är tråkigt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar