onsdag 19 januari 2022

När får vi Gävle Universitet

Gävleborg har landets lägsta utbildningsnivå där endast 20% av länet invånare har akademisk utbildning. Vi har dessutom näst högst andel som saknar gymnasial utbildning över huvud taget. Att vi dessutom har högst arbetslöshet och sämst hälsa är med det kanske ingen slump. 

Det kan låta dystert att lyfta fram sådana uppgifter men det är fakta och något vi inte får ignorera och att blunda för detta gör inte att problemen kommer försvinna. Det går såklart göra något åt det med det tar tid och kräver mycket energi från samhället i övrigt för att bryta detta. 

Ett första steg är att säkerställa att alla våra ungdomar klarar av gymnasiet. Där har kommunerna ett otroligt stort ansvar. Det krävs att samhället går in och stöttar och verkligen satsar på skolan och kompetenta lärare.

Vi behöver även hitta stöd som bryter den antipluggkultur som finns i samhället. Även jag som lever i ett hem där vi föräldrar studerat vidare märker att mina barn tar med sig hem en kultur om att det räcker med godkänt och det är inte särskilt coolt att vara den som pluggar och anstränger sig. Mina barn kommer såklart få lära sig hemma vikten av att studera och jobba hårt men hur ska det gå för de barn som lever i en familj som inte har samma möjligheter hemma.

Sedan har vi frågan hur vi ska få fler att läsa vidare på högre studier. En del är såklart att vi har en bra högskola i länet och i vårt närområde. En bra högskola som dessutom attraherar studenter från övriga landet att flytta hit och kanske under studietiden rota sig så pass att de blir kvar. Vi ligger bra till i landet med goda kommunikationer ett fantastiskt län att leva och bo i, härliga människor och allt annat positivt som gör att vi som redan insett detta faktiskt blir kvar. 

För att göra vår högskola mer attraktiv så vill vi moderater att man ska fortsätta att ha som mål att bli universitet. Detta skapar då möjligheter för att få hit mer resurser, höja kvalitén och även kunna satsa mer på forskningen vilket gynnar tillväxten i länet. 

Det är kanske inte en slump att vi är ett av de få län som inte har universitet och samtidigt har lägst utbildningsnivå. En ganska förenklad slutsats som säkert inte stämmer men ändå. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar