tisdag 11 januari 2022

Dubbelmoral hos politiker

Att ha förtroendeuppdrag är något av det finaste man kan ha och att sedan få jobba med politik är såväl hedrande som väldigt givande. Människor har gett oss förtroende att leda och ta hand om våra gemensamma resurser, detta förtroende kan ta lång tid att bygga upp men också gå snabbt att brytas ned.

Som politiker har jag lärt mig att jag alltid ska leva som jag lär. D.v.s. man ska bara göra sådant som man själv kan stå bakom. Detta är något som även media har bra koll på och gärna granskar och rätt som det är så går mediadrevet och ibland får en politiker lämna under väldigt jobbiga omständigheter. Ibland har de inte gjort något fel utan får lämna för att man inte har talat sanning när man blivit påkommen. Men ibland så är förtroendet raserat och man måste lämna sina uppdrag. 

Att det sedan finns politiker som inte gör detta utan predikar en sak och sedan gör motsatsen själv irriterar mig och jag blir lika frustrerad varje gång. Det kan röra sig om en statsminister som först står och talar om hur man som konsument ska säkerställa att de tjänster man köper köps av ett seriöst företag som har kollektivavtal och som säger man vill ta krafttag mot illegal utländsk arbetskraft. Men sedan så kommer det fram att samma statsminister har anlitat ett företag utan kollektivavtal, med en VD som är dömd för ekonomisk brottslighet och som dessutom har svart illegal arbetskraft som städar ministerns lägenhet. Detta utan att ministern tar ansvar utan skyller ifrån sig på Säpo. 

Eller en tidigare statsminister som gick ut med att man inte ska ut handla i affärer och sedan fångas han på bild när han själv är ute och handlar julklappar, och tycker inte att han själv gjort något fel.

Men det kan även röra sig om regionpolitiker som under förra året ringde och tipsade media om att jag som regionråd hade åkt till vår stuga i fjällen under sportlovet. Nu framkommer det att samma regionråd själv har rest, och utomlands dessutom. Det är såklart inte olagligt att åka utomlands men om man så starkt klankar ned på andra som reser till sin fjällstuga men som sedan utan att ha något samvete reser utomlands mitt under brinnande pandemi med skenande smittspridning och därmed gör att hen inte lever som hen själv lär gör mig irriterad. Dessutom så försöker den flytta fokus från sina egna tillkortakommanden och påpekar att det är mycket opassande att jag sitter ensam i mitt kontor på ett öde ledningskontor och är med på digitalt möte och inte sitter hemma som personen själv gör.


Sedan finns det de som ondgör sig att andra inte använder munskydd men själv väljer att inte göra det. Eller om man anser att så många som möjligt ska vaccinera sig men själv inte tänker göra det. Eller man tycker att alla ska cykla men åker själv bil och då gärna bränsleslukande Suv. Listan kan göras lång på olika exempel på denna dubbelmoral.

Hade man däremot inte tyckt att man ska införa restriktioner/rekommendationer och därmed inte heller följer dem har jag lite lättare för. Även där bryter man inte mot någon lag men man följer sin egna moraliska kompass vilket gör att man bör kunna klara sig. (Sedan kan väljarna såklart döma ändå och tappa förtroendet för personen men det kanske mer har att göra att man inte anser att det behövs några åtgärder i frågan) 

Men sedan finns det de politiker som bryter mot lagen och då bör detta lyftas fram och man ska stå till svars för det. Som troende på rättstaten och dess principer så ska man självklart följa lagen även om man inte gillar just den lagen.

Sedan ska allt detta granskas av media och då är det såklart problematiskt när man kan se hur vissa får löpa gatlopp i media medan andra kommer väldigt lindrigt undan. Vi kommer alla ihåg hur moderata ministrar fick lämna för att de inte hade betalt TV-licens eller anlitat svart barnflicka. Sedan finns det s-ministrar som kör rattfull och får lämna för att sedan kommer tillbaks och blir regionråd. Det finns även lokala exempel på hur man behandlar olika politiker på olika sätt, men det är något som man får vänja sig vid.

Det enklaste sättet att slippa bli uthängd i media är såklart att hålla sig inom lagens och moralens ramar och inte agera oetiskt. Man ska göra det som man själv vill att andra ska göra. Detta är inte svårt utan ganska enkelt kan man tycka. Sedan kan även en politiker göra misstag men man måste göra mer än andra för att undvika det. Skulle man sedan göra det så gäller det att direkt säga som det är och försöka ställa saker tillrätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar