fredag 4 februari 2022

Återigen förlorar Gävle kampen om batterifabrik

 Det är en stor kamp om etableringar av nya industrier. Vi har under de senaste åren läst om batterifabriker och serverhallar som har startats upp och som planeras runt om i Sverige. Kommunerna är med om dessa kamper och lägger fram så bra upplägg som möjligt för att Volvo, Northvolt, Microsoft och Facebook ska välja just din kommunen.

Vi kan tyvärr så er hur facit ser ut för Gävle. På de senaste åren har vi förlorat två batterifabriker och vi har förlorat Facebooks etablering. Däremot så lyckades jag tillsammans med Alliansen få till Microsoft som valde just Gävle/Sandviken. 

Hur kommer det sig att sossarna inte lyckas med detta?

För det första så måste man vara engagerad i detta. Man kan inte tror att man med ett lillfinger kommer få stora multinationella företag att etablera sig just här. Det har Northvolt tydligt förklarat tidigare. Detta kan även göras utan några subventioner eller stöd, vilket Microsoftetableringen visar

Men vad behöver just Volvos batterifabrik?

El!

Gävle har den nod i Sverige som har mest el att tillgå. Sedan planeras ny elproduktion i Gävle och vi ligger väldigt bra till mot Forsmark. Vi har en elkabel som kommer från Finland och Vattenkraften från Norrland passerar Gävle på väg söderut. Så el finns det, mer än någon annan stans!

Arbetskraft

Vi har en av landets högsta arbetslöshet och har en tradition av industriarbete vilket gör att det finns arbetskraft att tillgå och personer som kan tänka sig utbilda sig till industriarbetare

Kompetens

Gävle har en av Sveriges två batterifabriker, så batterikompetens har vi. Vi har dessutom bl.a. Syntronic som är en elektronikkonstruktionsföretag med väldigt hög kompetens. Dessutom finns det spetskompetens  inom materialteknik runt om på våra befintliga industrier. Vi har den kommun(Sandviken) i världen som har flest patent per invånare.

Geografi

Vi ligger nära till Arlanda, med direkttåg och motorväg dit. Vi har motorväg söderifrån till Gävle och här möts tre järnvägssttråk. 

Logistik

Som sagt, vi har goda järnvägsförbindelser både söderut och norrut(om man nu satsar på ostkustbanan) Vi har Ostkustens största containerhamn med mycket hög kapacitet, där järnvägen ansluter på ett bra sätt. Vi har två europavägar som möts i Gävle. 

Närhet till bilfabrik

Just närheten till bilfabriken i Göteborg har vi inte och det kan ingen annan än Göteborg konkurrera med, inte ens Skövde tydligen. Däremot så tillverkas inte alla bilar där utan fabriken i Gent ligger inte heller i Göteborg. Men på just denna punkt brister det för Gävle

Politisk vilja

Finns det politisk stöd och enighet i industrisatsningar i länet. Det finns många krafter som vill detta men känslan man får är att kommunledningen inte har det driv som krävs. Dessutom brottas vi med jante och att vi inte kan samla oss i länet, se bara att Hudiksvall och Nordanstig gick ut och gav sitt fulla stöd till Sundsvall men inte till Gävle i denna satsning. Detta visar på att varken det regionala eller kommunala ledarskapet finns för att lyckas med detta.

Så slutsatsen är att det är just den politiska viljan och engagemanget som brister, allt annat har vi(förutom bilfabrik, men det har inte Skellefteå heller :) ). Och i detta visar även det politiska ledarskapet skillnad. Microsoft visar just på detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar