torsdag 24 februari 2022

Rysk invasion av Ukraina

 Idag är nog en av de tuffaste dagarna i Europas historia. Vi har levt i ett Europa som har präglats av fred och samtal sedan kalla krigets slut. Nu ser vi hur detta vänts upp och ner av en enda nation och en enda ledare.

Det var visserligen en väntad utveckling när man invaderade Krim och östra Ukraina. Han testade då vart gränsen gick och gör samma sak nu, vart går västvärldens gräns i Rysslands gärning. När de är klara med Ukraina så är frågan vilka länder står näst på tur, Baltikum, Finland och kanske Sverige.

Det som kanske räddar Baltikum är deras medlemskap i Nato som kommer göra det lite svårare för Putin att gå in där.

Vad ska världen göra nu?

Det som nu kommer rapporteras måste man tolka försiktigt. Vi vet att det kommer komma floder av desinformation och vi vet att Ryska nättroll kommer gå till attack på sociala medier. Det var inte länge sedan dessa troll spred skräckbilder på hur Ryssland är på väg att anfalla Sverige. Trots att våra ungdomar är pålästa och lärt sig källkritik så har det blivit många samtal för att förklara att det bara är desinformation som sprids.

Men nu måste västvärlden reagera. Det går inte att stödja Ukraina med militär utan det är med andra resurser som vi måste stödja dem. Det handlar om ekonomiskt stöd, militär utrustning och diplomatiskt stöd. Sedan måste man sätta in ekonomiska sanktioner mot Ryssland där all handel med rysk gas och olja måste upphöra omgående. Frys Putins och hans stödtruppers tillgångar i västvärlden. 

Samtidigt vet vi att sådana ekonomiska sanktioner kommer drabba ryska folket och risken är att stödet för Putin kommer öka, men vad är alternativet.

För Sveriges del så måste vi stärka vårt försvar och vi är ett av de länder som har bäst förutsättningar för det. Vi har en militärindustri som är i världsklass och som nu måste öka upp sin produktion och utveckling. Vi kan aldrig vinna i militär numerär men vi kan ha övertaget i teknik vilket vi ska använda. Sedan måste Sverige gå med i Nato och det är nog det viktigaste. Vi ser nu hur länder hanteras som inte är med i Nato och man kan aldrig räkna med Natos stöd om man inte själv är med och bidrar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar