söndag 18 september 2022

Vi har ett resultat

 För en vecka sedan gick Gävleborgarna till valurnorna för att rösta. På valnatten, eller måndag morgon, fick vi ett preliminärt resultat som räknats i vallokalerna. I onsdags började man sedan räkna de sent inkomna rösterna och det tog ett par dagar innan det var klart. (nu återstår kontrollräkning och räkning av personkryss för regionen och kommunerna)

Så i torsdags stod det klart att vi moderater gjorde ett succéval i Gävleborg. Vi gick emot den nationella trenden och ökade i alla val, riskdag, region och kommunerna. 

Riksdag

På nationell nivå ökade vi med 1% i Gävleborg till skillnad från hela landet där man minskade något. Vi ökade väljarstödet i 9 av 10 kommuner. Detta innebar att vi behöll våra två riksdagsmandat. Glädjande så lyckades vi i Gävleborg få ytterligare två mandat(utjämningsmandat) än de 9 fasta som vi har, vilket innebar att även KD fick representant från länet. 

Allt som allt så lyckades borgerligheten så pass bra så man är nu större än de rödgröna och det kommer bli regeringsskifte med Ulf som ny statsminister.

Region

I regionvalet gjorde vi ett ännu bättre val . Vi gjorde vårt näst bästa val sedan allmänna rösträtten infördes för över 100 år sedan. Vi lyckades även få högre stöd i regionvalet i länet än vad vi har nationellt i Gävleborg, vilket inte brukar vara fallet. Jämför vi oss med andra regioner så är vi bland de regioner som ökade mest. Detta resulterade i att vi fick 14 mandat(tidigare 11) som gör att vi kommer vara 28 moderater som jobbar med regionpolitik i fullmäktige de kommande åren. Tyvärr så ökade SD mer än oss vilket gör att de nu är det näst största partiet i regionen, de var redan det i riksdagsvalet men nu även i regionen.

Tyvärr så åkte Liberalerna ur regionfullmäktige, vi visste att den risken fanns men jag var helt säker på att de skulle klara sig. Nu var de 200 röster ifrån vilket känns riktigt tråkigt. Liberalerna och dess företrädare har gjort mycket bra för regionen och vi moderater har under många år haft ett väldigt bra samarbete med dem. Däremot så var det glädjande att miljöpartiet fick lämna fullmäktige, det var något som vi hade förutspått och nu hände det.

Med allt detta sammantaget så tappade dagens majoritet (S,C,V,MP) sin majoritet och det finns nu möjlighet för oss i oppositionen att ta över. Samtalen pågår åt alla möjliga håll men min förhoppning är att vi ska kunna få detta i hamn så socialdemokraterna förpassas till oppositionsbänken. Det är något som våra väljare har väntat på och man märker nu ett stor hoppfullhet att det ska bli en ny politisk ledning. 

Kommunerna

Vi gjorde även riktigt bra val i länets kommuner. Hofors exempelvis ökade med hela 5% och där lyckades man så bra att det finns möjligheter för ett nytt styre även där. Även i Nordanstig gick moderaterna fram mycket kraftigt, +4,8%. Det finns nu möjligheter att ta över makten i fler kommuner i länet. Nu hoppas vi att man lyckas med de förhandlingar som ska till så man lyckas ta makten i fler kommuner. 

Det är en spännande tid som vi går in i, med en ny regering, möjlighet till ny regionledning och fler kommuner i länet med moderat styre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar