torsdag 31 augusti 2023

Är regionen på väg mot diktatur?

 I veckan hade vi höstens första regionstyrelsemöte. Ganska få ärenden som har verklig betydelse för Gävleborgarna var på dagordningen. Det som tog mest tid och energi för oss alla var att i 1,5h debattera huruvida Regionstyrelsen ska webbsändas eller inte. 

Vi har sedan 2016 webbsänt de flesta av våra styrelsemöten. Undantag har gjorts när vi varit i andra lokaler och under pandemin. Vi hade även en paus efter en incident som hände i våras på ett av våra möten, men annars så har de sänds. Det går för övrigt att kolla på dem i efterhand på regionens hemsida

Webbsändningarna tillkom efter att vi i dåvarande oppositionen hade väckt frågan om att ha öppna regionstyrelsesammanträden. Vi ville då att man skulle testa det för att se om det fanns intresse för väljarna att följa våra sammanträden. Detta var då inte möjligt, ansåg den gamla majoriteten men som vi också kunde se, så vi gick med på deras förslag att börja webbsända istället. 

Antalet tittare som följt dessa livesändningar är ganska svårt att få fram. Det kan ju vara så att en dator står på och visar sändningen men ingen tittar eller så kan det vara fler som sitter och följer sändningen. Det vi inte visste då var att det var ett smidigt sätt för våra tjänstemän att följa sina ärenden både i RS och RF. Sedan har jag själv haft nytta av dessa för att se vad som sagts tidigare och när man sagt elakheter under ett möte har man kunna påvisa det för andra. Jag har även kollat efteråt för att se vad jag själv har sagt i något ärende. 

Men syftet var och är att väljarna ska få en bättre insyn och kanske ett större intresse för regionpolitiken. 

När vi nu tittar på detta så är det uppenbart att det syftet inte är uppfyllt. Det är ytterst få väljare som följer dessa sammanträden. När vi har haft dem nedstängda av olika anledningar så har ingen, förutom en journalist, hört av sig och påtalat att de saknar sändningarna. 

Men argumentet nu för att stänga ned är att det just är få som tittar och att det kostar en del. Med tanke på den situation som regionen är i ekonomiskt så måste vi vända på varenda krona, och detta ger minst en besparing på 100ksek per år.

Men vi har även sett att debattklimatet i regionstyrelsen är under all kritik. Detta har vart så under flera år, men det känns som att det blivit sämre. Det handlar allt mer om person och formalia än om sakpolitik. Man använder sätt att utrycka sig om andra som aldrig skulle accepteras någon annan stans. Jag har tidigare sagt att det är vuxenmobbing som pågår. Vi har försökt lyft detta med oppositionen, både när de var i majoritet och när de nu är i opposition. Det finns ingen förståelse utan allt är mitt fel och ingen annans. Men när man kallar andra för fascister, metmaskar, ryggradslösa, maktfullkomliga så är det ett problem. Men detta är ett helt annat problem som inte behöver kopplas ihop med webbsändningarna men det är klart att flera som jag pratat med gör just det. 

En liten öppning kan dock finnas. Vänsterpartiets Ulla Andersson medgav i radion att stämningen inte är bra och att det är den värsta politiska församlingen som hon varit med i. Bra att någon från oppositionen kan medge att det är ett problem, då kan vi faktiskt göra något åt det. Men som jag brukar säga, den enda man kan ändra på är sig själv. Så det krävs helt klart mer insikt hos vissa i styrelsen, men detta är i alla fall en liten start.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar