söndag 20 augusti 2023

Pride i full gång

 Dessa höstveckor är det olika Pride evenemang. Vi har alla hängt med om Stockholm Pride som såklart är den största och mest medialt uppmärksammade. Denna vecka hade Gävle sin Pride med en välbesökt Prideparad igår. Näst vecka så är det Hudik Pride och självklart kommer jag även vara med i den Prideparaden. 

Pride är otroligt viktigt för att lyfta upp frågor HBTQ+ frågor men också om alla människors lika värde och rätten att få vara den man vill. Det är, ska i alla fall vara, ett opolitiskt arrangemang men man märker att det på vissa håll blir allt mer politiserat. 

Det märktes kanske extra tydligt denna gång i och med det som har skrivits i media. Istället för att peka finger åt varandra så borde vi göra allt vi kan för att förenas i dessa viktiga frågor. En fråga man behöver ställa sig hur det kommer sig att vissa politiker inte känner sig välkomna. Hur utrycker vi oss om våra politiska motståndare. Jag har sett både i debattartiklar och i social medier hur man vill fultolka och skriva nedlåtande om andra. Istället borde vi snälltolka varandra och fira de framgångar som skett genom åren och samlas kring detta. 

Själv är jag stolt över oss moderater och det arbete vi har gjort och gör. Med tanke på det nedlåtande som skrivs från vänsterhåll om oss moderater och andra partier är det värt att påminna oss. Det var alltså en moderat statsminister som var den första sådan som gick i Pridetåget. Det var en moderat statsminister som var först att flagga med Prideflaggor på Sagerska Palatset. Det är många moderater som varit aktiva i att starta och driva Pride runt om i landet. Även när olika aktörer rankar oss partier så faller vi väl ut. 

Nu driver även den moderatledda regeringen igenom att homosexuella män ska donera blod, vilket man inte fått tidigare. Vi vill även att man ska tillåta surugatmödraskap, vilket andra partier på vänsterkanten motsätter sig. Det finns många segrar genom åren och det är såklart tack vare många partier. Men vi får inte stanna upp och vara nöjda utan fortsätta med detta arbete.

Men jag hoppas att vi som politiker verkligen kan lägga stridsyxorna åt sidan och samlas kring dessa frågor. Om man vill att alla ska känna sig inkluderade i samhället så gäller det även de som har en politisk avvikande uppfattning. Istället för att splittra och trycka ned varandra så tycker jag vi ska samlas och prata med varandra. Jag noterar att när Gävle Pride har en politisk debatt så är det ett parti som inte känner sig välkommen, det behöver man verkligen fundera på. Hur kommer det sig, och vad kan Pride göra för att alla politiker ska känna sig välkomna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar