lördag 6 oktober 2012

Läkarflykten fortsätter, nu drabbas Ockelbo

En av veckans snackisar är läkarflykten och faktumet att de två fast anställda läkarna som arbetar på vår hälsocentral i Ockelbo har sagt upp sig i protest. P.g.a. av att man inte har bemannat upp den hälsocentralen med fasta läkare utan man använder sig at dyra hyrläkarlösningar och att ledningen inte lyssnar till deras åsikter.

Vi fick i veckan höra hur landstingstyrelsens ordförande lovorda hyrläkarlösningar. Alternativet istället för hyrläkare är för henne att inte ha några läkare alls. Mycket märkligt uttalande. För mig är det självklara alternativet att ha fast läkare som trivs på arbetet och som dessutom lockar till sig andra läkare. Men i detta skiljer sig min och landstingsrådets syn på hyrläkarproblematiken.

Hyrläkarna är inte bara en dyr lösning för landstinget utan det brister i kontinuitet för patienterna när de ständigt träffar nya läkare. Dessutom tas det fler provet, skickar fler remisser och man lämnar icke färdigutredda patienter till de få som ändå är andställda av landstinget. Och just detta har skapat problem i Ockelbo.

Vad ska man då göra åt detta?

Vi i Samverkan Gävleborg presenterade i våras en rapport där vi hade gjort en enkät hos de 200 läkare som har slutat hos landstinget de sista två åren och resultatet var tydligt. Landstinget är toppstyrt och man har en urusel personalpolitik. (Konsekvensen av detta är det som nu händer i Ockelbo) Vi presenterade även konkreta förslag som skulle skapa förutsättningar för fler fasta läkare i landstinget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar