lördag 13 oktober 2012

Bekymmersamt resultat vid jämförelse av patientenkäten

Landstingsjämförelse patientenkät
specialiserad slutenvård
Igår presenterade SKL resultatet av patientenkäten inom den specialiserade sjukvården. Som jag skrev igår så visar landstingsledningen inte en heltäckande bild av resultatet utan man lyfter några få delar som framställer det som att allt är toppen i vårt landsting. Jag har gjort en snabb sammanställning där jag jämfört resultaten för Gävleborg med övriga landsting. När man gör detta så framkommer en inte alltför positiv bild. Vi ligger bland de sämsta landstingen i landet när det gäller patienternas uppfattningar om sjukvården. Skillnaderna är inte så väldigt stora mellan landstingen men det finns dock en skillnad som är mätbar.

Landstingsjämförelse patientenkät
specialiserad öppenvård
Vår målsättning inom Gävleborg är att tillhöra de bästa landstingen och det gäller såklart även patienternas uppfattningar om sjukvården. Inom såväl den specialiserade slutenvården som öppenvården så har vi de sämsta värdena och ligger sist. Vi har dessutom tappat i ranking i båda mätningarna. Även om det görs mycket bra saker inom vårt landsting så kan man inte vara annat än långt ifrån nöjd.

Det krävs krafttag för att komma tillrätta med dessa problem så att vi kan påbörja resan på att bli ett av de bästa landstingen inom hälso- och sjukvård.

2 kommentarer:

  1. Jag tycker att kalla det "bekymmersamt" är ett alldeles för snällt ord... Placeringarna i båda tabellerna är väldigt tydliga och borde betyda radikala och snabba förändringar även om det inte är Landstingets starka sida...

    SvaraRadera
  2. Ett av de första stegen är att få landstingsledningen och inse vilka utmaningar vi har och då kan det vara bra att vara "lite ödmjuk" ibland. Du har helt rätt att krävs kraftfulla åtgärder för att vända denna trend.

    Efter mycket diskussioner har vi i oppositionen fått majoriteten att acceptera våra målsättningar att vi ska "erbjuda Gävleborgarna det bästa möjliga sjukvården" vilket var ett stort steg för dem. Innan sa de att de ville ge en god vård till länets invånare, men för mig är god vård inte tillräckligt bra. Nu har vi fått dem att acceptera att vi ska erbjuda det som är bäst och även bli bäst i Gävleborg på just sjukvård. Steg nummer två blir att få dem att inse att vi har en lång resa att göra och att vi dag ligger sist i stort sett alla rankingar som görs, och där är vi inte ännu. Efter det ska vi tillsammans ta fram de åtgärder som krävs för att vända detta, men dit är det nog lång tid. Det enklaste och snabbaste är att vi byter majoritet efter valet 2014, då kommer det blir fokus på just detta.

    SvaraRadera