torsdag 15 maj 2014

Återigen lovar majoriteten nya lokaler för akuten

Igår presenterade landstingsmajoriteten ett flera år gammalt förslag, att akuten ska byggas ut. Detta är något som vi i Samverkan Gävleborg har föreslagit i flera år och det har även funnits med i de senaste årens investeringsplaner från majoriteten. Det märkliga är att redan budget 2012 hade såväl majoriteten som vi i oppositionen med förslag om detta, men dagens passiva majoritet har inte lyckats leverera det man själv har sagt man ska göra. Men nu lovar man minsann återigen att man ska bygga ut akutmottagningen, frågan är vad detta löfte är värt?

Skillnaden från vårt förslag är att vi anser att man ska bygga en helt ny akut som är anpassad efter dagens och morgondagens behov, såväl för antalet besökare men också flöden. Därför anser vi att man inte kan använda den gamla bunkern som idag är byggd för en helt annan tid. Jag har sett de skisser på utformningen av lokalerna och jag är mycket oroad om dessa förverkligas i sin nuvarande form. Den gamla krigsbunkern begränsar möjligheterna alldeles för mycket.

Vårt tidigare förslag bygger på att man bygger en helt ny byggnad bredvid gamla akuten, denna byggnad görs så pass stor så man klarar av att inrymma de lokaler som verksamheten behöver. Det ska även byggas nya lokaler för primärvårdsjouren som ska vara lokaliserad i direkt anslutning till den nya akuten, men inte i akutens lokaler. Vi vill även att man bygger separata lokaler för våra barn som söker akut hjälp på sjukhuset. Idag blandar man såväl barn, vuxna, äldre samt de primärvårdspatienter som har kommit till akuten i stället för Södertull.

Utöver detta krävs även att det finns en helhetsplan för sjukhuset. Idag frimärksplanerar man verksamheten som gör att man bygger bort sig i mindre bra lösningar. Man har ännu inte sett över hur våra flöden på sjukhuset ska se ut, vilka verksamheter bör ligga i anslutning till varandra, vilka framtida behov finns, hur kan vi förvänta oss den framtida teknikutvecklingen.

I förslaget som presenterades för media igår så föreslår man även att det ska byggas ytterligare två våningar på den nya tillbyggnaden. Vad som ska ingå i dessa lokaler är inte bestämt. Detta gör mig ännu mer orolig. Man föreslår nya lokaler som man inte vet vad man ska ha dem till, vart finns långsiktigheten och helheten? Samma sak gjorde man när man byggde nya operationsblocket. Vad som sedan kom fram var att man hela tiden hade planer på att lägga ned dagkirurgin i Sandviken och flytta denna verksamhet till de nya lokaler som var lediga i nya byggnaden. Så frågan är vad har man nu för planer att lägga ned i länet för att fylla ut de kommande lediga nybyggda lokalerna ovanpå akuten, är det förlossningen i Hudik som är hotad?

Så jag hoppas att majoriteten tar sitt förnuft till fånga och ser på de planer som vi tidigare har presenterat. Om inte förr så kommer väljarna få säga sitt i valet i september och vi i Samverkan Gävleborg kommer ta ansvar för att våra sjukhus i länet har en fortsatt framtid där vi kan bedriva en sjukvård i världsklass och som klarar av framtidens behov.

1 kommentar:

  1. Jag blir så glad att läsa att någon har fokus på barnens bästa inom sjukvården!

    Hälsar en landstingsanställd

    SvaraRadera