onsdag 16 juli 2014

Problematiskt läget på våra sjukhus

Då är sommaren här och läget på våra sjukhus blev tyvärr så illa som vi befarade. Man hade inför sommaren svårt att få tag på vikarier för att kunna upprätthålla bemanningen på våra sjukhus. Detta innebär att de som nu jobbar under sommaren får arbeta ännu mer. Man försöker nu även få in bemanningsföretag men det är inte lätt det heller, även de som arbetar på bemanningsföretagen vill ha semester under sommaren. Man tvingas nu även ställa in operationer och stänga vårdavdelningar p.g.a. av personalbrist vilket är oroande, vilket innebär att det blir ännu fler överbeläggningar som både hotar patientsäkerheten och gör arbetsmiljön ännu sämre. Vart ska alla patienter ta vägen? Nu på morgonen är det 55 patienter på överbeläggningsplats (totalt finns det 576 tillgängliga vårdplatser idag)

Att det alltid blir kaos under sommaren är inget ovanligt, det brukar oftast vara så hos Landstinget Gävleborg. Men av någon anledingen så blir ledningen alltid lika förvånad när det händer varje sommar. När vi sedan efter sommaren frågar om hur det gick och vill se en uppföljning så är oftast slutsatsen att det har vart lugnt. Frågar man däremot personalen och vårdförbundet så får man en helt annan bild av sommaren.

I veckan var det återigen debatt i radion om bemanningsproblemantiken. Som vanligt skyller landstingsråden ifrån sig på att det finns för lite sjuksköterskor och att det är regeringens fel. Jag påpekade att vi måste arbeta långsiktigt med personalförsörjningen i vårt landsting och även planera för att våra medarbetare ska kunna ha semester under sommaren, det var landstingsrådet helt oförstående inför. När många ur vår personal, exempelvis akuten och operation i Gävle, nu säger upp sig så blir såklart läget ännu mer allvarligt, men även det problemet förnekade landstingsrådet.

Att vi idag har en landstingsledning i Gävleborg som inte tror sig kunna göra åt problemen hos oss gör att behovet av maktskifte blir ännu större.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar