söndag 9 november 2014

Fyra år till i landstingsopposition

Medan förhandlingar pågår i en del kommuner i länet så har de politiska förhandlingarna i landstinget vart klara sedan länge. Efter valdagen stod det klart att varken den gamla majoriteten eller vi i Samverkan Gävleborg fick egen majoritet i fullmäktige där även SD ökade ganska kraftigt. Hur valresultatet kunde bli som det blev är något som vi kommer analysera framöver.

Efter en del första inledande samtal så kunde vi ganska snabbt konstatera att den enda lösning som var önskvärd var att vänsterpartiet kliver in i den befintliga majoriteten. Det kommer alltså bli en mörkröd-röd-grön majoritet de kommande fyra åren med en rejäl vänstersväng. Det stod klart att centerns enda ingång i förhandlingarna var att de skulle ingå en majoritet oavsett med vilka. Vänstern glömmer gärna hur S tidigare kastat ut dem i kylan och önskade inget mer än att återigen få regera tillsammans med S. Hur MP resonerade är det nog ingen som vet, de brukar har ganska låg profil i landstinget.

Det fanns en möjlighet för oss borgerliga partier att få bort socialdemokraterna från ledningen som styrt landstinget sedan den allmänna rösträtten infördes, men intresset från framförallt C fanns inte.

I veckan blev sedan vår valtekniska kartell klar mellan M,FP,KD och SVG(nya förkortningen för sjukvårdspartiet) där vi fördelade poster mellan oss. Nu siktar vi in oss på fyra år i opposition och denna period kommer vi agera annorlunda jämfört med tidigare. Vi kan konstatera att centern i landstinget nu har blivit ett permanent stödparti till vänsterpartierna och frågan är om de någonsin kommer bryta sig loss. De tycks ha glömt helt hur väljarna straffar borgerliga partier som lierar sig med S.

C i Landstinget 2010, från 10 till 6 mandat. (C regerade med S,MP)
C i Bollnäs 2010, från 13 till 5 mandat. (C regerade med S)
FP i Bollnäs 2014, från 5 till 2 mandat. (FP regerade med S,V,SVP)
C i Sandviken 2010, från 5 till 3 mandat (C regerade med S)
C i Söderhamn 2010, från 10 till 7 mandat (C regerade med S)
C i Ljusdal 2010, från 8 till 5 mandat (C regerade med S)
C i Nordanstig 2014, från 7 till 5 mandat (C fortsätter regera med S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar