måndag 15 december 2014

Nu är den socialistiska kommunledningen i Gävle återvald.

Nu har kommunfullmäktige i Gävle valt den politiska ledningen i kommunen. Detta gjordes idag på det sista fullmäktigesammanträdet för året. Inför detta har vi i Alliansen i Gävle arbetat med att hitta en lösning på det parlamentariska läget. Vi har suttit ned och förhandlat med de rödgröna i över 40h och vi i Alliansen har träffats långt mycket mer än så. Vi har verkligen försökt att hitta en politisk majoritet för de kommande fyra åren, vi har försökt att hitta lösningar med enskilda partier i det rödgröna gänget men också tillsammans med alla de partierna tillsammans.

Därför var det med viss besvikelse som vi idag i fullmäktige kunde konstatera att SD valde att stödja en fortsatt socialistisk ledning i kommunen. Det som hände var däremot förväntat, SD klargjorde redan i fredags att tänker passivt stödja en fortsatt s-ledningen genom att lägga ned sina röster vid valet av kommunstyrelseordförande.

Som vanligt vill SD ta på sig offerollen i politiken. De hävdar att de sträckt ut sin hand till de båda blocken för att förhandla om en politisk majoritet.

Gävleborna har valt det fullmäktige som idag sammanträdde och det ska vi ha respekt för. Vi ska respektera alla partier och dess ledamöter. Vi har vart tydliga med att vi inte kommer att ändra reglemente och praxis för att gynna eller missgynna enskilda partier. Vi har därför samtalat med dem om formerna i politiken och det parlamentariska läget.

Däremot har vi under hela denna process vart tydlig med att vi inte förhandlar med SD om det politiska innehållet. Vi vet att så fort sådana samtal inleds kommer de lyfta sin enda profilfråga, d.v.s. stoppa invandringen och säg upp avtalet med Migrationsverket. Vi moderater och Alliansen står för en human och generös invandringspolitik och i detta arbete ska Gävle kommun vara med och aktivt bidra.

Eftermiddagen tillbringades med att debattera budget för nästa år och där kan vi konstatera att Alliansens budget gick igenom till 92%, vilket är positivt för Gävleborna. Vi har därmed i Alliansen bl.a. lyckats stoppa trafikavstängning i centrum, inrättande av mellanvårdsplatser, återinför anhörigvården på Villa Milbo och Rädda valfriheten inom välfärden.

Det kommer bli intressanta fyra år framöver där vänsterstyret varken har majoritet i fullmäktige eller i nämnder och styrelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar