fredag 5 juni 2015

En dag på lungan

Jag har idag tillbringat dagen på avdelning 109L (Lungavdelningen) på Gävle sjukhus. Jag fick förmånen att gå bredvid undersköterskor på avdelningen och se hur de arbetar. Som vanligt när jag är ute och går med personal så var det lugnt på avdelningen. Trots att det var relativt lugnt och det fanns lediga platser på vårdsal så var man tvingad till att ha ett par patienter i korridoren .

Lungan är en av de avdelningar som har fyrsalar och jag kan konstatera att behovet av att få till enkelsalar är stort. Man tvingas lägga patienter i korridoren eftersom andra patienterna på salen inte kan sova när någon sover oroligt. Tyvärr väljer ledningen att göra om fyrsalar till tvåsalar trots att det enligt dagens krav på vården krävs enkelsalar. Jag fick ytterligare argument idag för att fortsätta att kämpa för enkelrum på våra sjukhus.

En fråga som kom upp ganska snabbt var såklart bonusen till sjuksköterskorna, man märker att detta retar upp andra personalgrupper. Risken är stor att personalflykten fortsätter och ökar, tydligen så är kommunen den arbetsgivare man söker sig till istället.

Som jag tidigare noterat så verkar det finnas mycket mer att önska av bemanningsenheten som sköter vikariehantering. Trots att man har samordnat detta så lyckas man inte få tag på vikarier och extra personal. För att lösa detta måste personalen gå in och jobba extrapass och allt för ofta blir man mer eller mindre tvingad att jobba dubbla pass. Fick även idag höra om de som tvingas jobba trippla pass. Frågan jag ställer mig vad säger arbetsgivaren då med tanke på arbetstidslagen och hur påverkar detta patientsäkerheten. Jag tror att nästa studiebesök som jag ska göra är på just bemanningsenheten för att se hur de arbetar.

Det var en mycket intressant och givande dag. Även om jag inte har kompetens att hjälpa till i själva arbetet med patienterna så kände jag att jag kunde göra nytta genom att vara där. Det uppskattas mycket av personalen att vi politiker är ute i verkligheten och då inte bara gör ett snabbt studiebesök utan verkligen är med och ser med egna ögon hur personalen har det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar