torsdag 31 december 2015

Gott nytt år

Nu är det dags att lämna 2015 bakom oss och se fram mot nytt år med nya och gamla utmaningar. Året i regionen har präglats av att vi bildade egen region d.v.s. Landstinget tog över den verksamhet som tidigare kommunerna tillsammans med Landstinget drev i ett s.k. kommunalförbund. Hur har det första året blivit med denna ”nya” region?

Regionmajoriteten bryr sig allt mindre om sjukvården och lägger mer tid och resurser på annat än just det, exempel är miljonsponsring av Brynäs (som vi lyckades stoppa i sista sekund) nytt regionkontor i Stockholm och satsning på svarttaxiverksamhet. Regionstyrelsens ordförande yttrande ”att det är för mycket sjukvård i regionen” blir allt mer uppenbart att hon faktiskt menar det. Personalen fortsätter att fly från regionen och det blir allt svårare att hitta ny personal och majoriteten lägger mest fokus på att dölja problemen än att göra någonting åt dem. Regionmajoriteten har också blivit allt mer maktfullkomliga och har en mycket hätsk ton i debatten, detta har blivit allt mer uppenbart på Regionstyrelse/Regionfullmäktige och i media. Vart tog allt med samförstånd och breda lösningar vägen?

På nationellt håll så har vi en ny regering som visar att man inte klarar av uppdraget. Man har inga politiska lösningar till de utmaningar som finns och de få åtgärder man gör slår helt fel och förvärrar problemen istället. Den absolut största utmaningen som vi bara har sett börja på är den flyktingkris vi har i landet och i alla kommuner. Att det kommer upp mot 200000 flyktingar till Sverige på ett år sätter såklart våra system på mycket tuffa prov. Vi har ännu bara sett början av detta och detta kommer pågå i flera år framöver. Att Sverige växer med ett Uppsala varje år är såklart en tuff utmaning. Men med rätt insatser så kommer vi såklart att klara av det, som vi har gjort tidigare, men det kommer kräva mycket tid, engagemang och resurser.

Nu går vi in i ett nytt år med samma utmaningar men också en del nya. I Gävle tar Alliansens över ledningen av kommunen efter 96 år av sossestyre. Detta kommer kräva mycket tid och engagemang för att det ska fungera och för att vi ska kunna genomföra saker som gör Gävle till en ännu bättre kommun att bo och verka i.

På nationell nivå får vi se om regeringen kommer hålla ihop, ingen blir förvånad om den skulle spricka under året. En mer oförberedd och oense regering var länge sedan vi såg. Flyktingkrisen kommer fortsätta och nu måste det till åtgärder för att lösa de utmaningar som kommer med så kraftig befolkningsökning. Det handlar om jobb, bostäder, skolor, sjukvård o.s.v. I Regionen kommer vi fortsätta att driva på för en bättre sjukvård och för att våra medarbetare ska trivas att arbeta hos oss. Detta kommer vi göra medan majoriteten kommer fokusera på allt annat än just sjukvård. Mycket av kraften kommer läggas på nya storregioner. Vi har försökt tidigare och man har inte lyckats få till det med storregion men av någon anledning tror man att nu minsann ska det bli av och då till 2019. Detta kommer man försöka göra mot länsinvånarnas vilja och utan att ha förklarat till vilken nytta denna stora koloss till landsting kommer bli.

Nu är det bara att runda av 2015 men lite nyårsfirande så tar vi nya tag nästa år

Gott Nytt År

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar