tisdag 15 december 2015

Så plötsligt händer det, 100 år av s-styre är över


Alliansledningen
Valet i Gävle förra året gick inte som vi moderater hade hoppats på, inget av de politiska blocken fick majoritet i fullmäktige. Efter många timmars förhandlingar så fick fullmäktige avgöra vilket av de politiska blocken som skulle få tillsätta de ledande positionerna i Gävle kommun. Omröstningen i fullmäktige slutade med att de rödgröna tog samtliga ordförandeposter.

Vår förhoppning var då att socialdemokraterna skulle ändra sitt ledarskap och vara mer öppet och inkluderande i sitt arbete. Tyvärr blev det inte så utan man fortsatte i sitt gamla manér.

Alliansen fortsatte att bedriva en aktiv oppositionspolitik och tack vare att det inte fanns någon tydlig majoritet, varken i nämnder eller i fullmäktige så har vi fått in mycket av Alliansens politik trots att vi inte haft kontroll över dagordningen. Det går att bedriva politik på det sättet men det tar mycket mer tid och energi för att få igenom sin politik.

När nu fullmäktige förra månaden skulle besluta om budget för nästa år så valde Sverigedemokraterna att fälla det rödgröna styret genom att rösta på Alliansens budget. Direkt efter det meddelade den sittande ledningen att de kommer lämna in sina avsägelser och lämna över ledningen till Alliansen från årskiftet.

Efter det genomförde vi samtal med de rödgröna partierna för att hitta en majoritet mellan något av de rödgröna partierna och Alliansen men signalerna var tydliga, de låter hellre oss i Alliansen ta över och att de själva kliver in i opposition. Alliansen har alltså inte vunnit makten utan socialdemokraterna har valt att lämna ifrån sig makten till oss för att vi ska genomföra vår budget.

Att få makten på detta sätt är kanske inte det man önskat sig och det lättaste sättet att få makten men vi i Alliansen är beredda att ta detta ansvar för Gävle och Gävlebornas skull. Så nu efter 96år kommer det vara en moderat styrelseordförande och en Alliansledning. Detta kommer inte bli lätt men jag är övertygad om att det finns en vilja hos alla partier att hitta bra lösningar.

Att det ändå har blivit möjligt beror på att vi har en av Sveriges starkaste Alliansen och ett långsiktigt arbete. Vi var väl förberedda inför valet och vi gjorde ett grundligt arbete inom Alliansen efter valet vilket nu gör detta tuffa arbete mycket enklare. Som Fredrik sa innan valet, den som inte är förberedd är oförberedd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar