måndag 8 februari 2016

Resa till Kalifornien och Kaiser Permanente

Idag reser en politikerdelegation till USA och San Fransisco för att se och lära oss av ett av världens kanske bästa sjukvårdssystem, Kaiser Permanente. Intressant att regionledningen väljer att se och lära av ett amerikanskt system istället för något vänstersystem på Kuba eller liknande, man brukar framhålla USA som ett skräckexempel hur ett sjukvårdsystem kan fungera.

Jag anser att man ska vara försiktig med resor på skattebetalarnas bekostnad. Men samtidigt är det viktigt att ha en bra omvärldsspaning för att hitta goda exempel och lära oss hur vi kan utveckla vårt eget sjukvårdssystem i Gävleborg. Vi i oppositionen försöker ha en så bra koll som möjligt på detta och gör därför en del resor för att se och lära. Exempelvis var vi i Jönköping tidigare i vintras, vilket är ett föredöme som Kaiser Permanente gör studiebesök.NJag är också ganska ofta i Stockholm och träffar sjukvårdsmoderater från hela landet för att lära oss av andra landsting och vi har även en del att lära ut till dem.

Det är såklart svårt att exakt säga vad man har lärt sig i ett enskilt besök men allt som helhet gör att vi vågar tänka nytt och hitta andra svar på de utmaningar vi står inför. Jönköping är exempelvis ett bra föredöme när det gäller målstyrning och hur man leder en verksamhet. Kaiser Permanente är kända för att ha en patientcentrerad vård med en av de främsta IT-lösningarna.  De är även kända för att satsa på förebyggande insatser och en välutbyggd primärvård. Är det så att regionmajoriteten tar till sig av detta och är beredd att lyssna på våra goda förslag så är det helt klart värt varenda krona resan kostar, men det återstår att se.

Vi är alltså borta i ett par dagar, reser idag(måndag) och kommer hem på lördag lagom till melodifestivalen. Det är en ganska lång resa som kan vara påfrestande för en del, men jag hoppas att alla som är med klarar tidsomställningen och får ut mycket bra lärdomar. Vi reste kl 0710 imorse från Gävle och kommer fram kl 03 natten till tisdag(svensk tid). Imorgon tisdag har vi några interna möten inplanerade för att på onsdag och torsdag spendera två dagar hos Kaiser Permanente. På fredag bär det sedan iväg hem på samma 20h resa.

Jag antar att media kommer rapportera en del om denna resa och jag ska göra det jag kan för att vi ska förmedla så mycket bra idéer som möjligt som vi sedan kan förverkliga i Gävleborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar