söndag 13 mars 2016

Så kom då kartan

Denna vecka kom då den, av så många, efterlängtande kartan över förslaget på nya storregioner. Vi kan konstatera att regionivrarna jublade, äntligen, medan de som är mer kritiska till detta projekt var mer sansade i sina kommentarer. Vi kan konstatera att man väljer att splittra de befintliga sjukvårdsregionerna, d.v.s. de som idag samarbetar med regionsjukvården. Skåne blev av med Kronoberg och sina delar av Halland. Örebro-Uppsala blev av med Värmland, vilket såklart kommer påverka USÖ i Örebro.

Jag har ännu inte fått något som helst förklaring på vilket sätt sjukvården blir bättre i Gävleborg genom att vi bildar nytt landsting med Vagnhärad och Vansbro. Eller på vilket sätt tillväxten kan öka i den geografiska ytan Gävleborg med regionbildning med Hassela, Älvdalen och Oxelösund. Man hävdar att en storregion kan kraftsamla sina satsningar, vilket i sig är sant men vill vi verkligen det? Detta kommer såklart innebära att prioriteringen av dubbelspår på Ostkustbanan försvinner till förmån för Mälarbanan. Motorväg på E4 mellan Söderhamn och Gävle kommer inte prioriteras till förmån för E18 eller andra vägar i Mälardalen. Dessutom kommer vi tvingas vara med och betala för höghastighetståg från Stockholm söderut genom Sörmland.

Regionivrarna säger då självklart att det kanske är just Ostkustbanan och E4 Gävle-Söderhamn som kommer prioriteras och vi får mer resurser dit istället, på bekostnad av de andra länen. Detta är såklart mycket naivt med tanke på dessa saker beslutas och prioriteras av politiker.

I det nya regionparlamentet, vart det nu kommer hamna, kommer det vara minst 101 ledamöter eller kanske 149. Av dessa 101 ledamöter kommer det vara 16 från Gävleborg (24 om det blir 149). Istället för att vi har 14 politiker som idag lägger mer eller mindre heltid på att göra Gävleborg bättre så kommer det bli kanske 2 som kan lobba för våra infrastrukturprojekt.

Det är oftast de mindre partierna som är mest drivande i regionfrågan och för dem innebär det att KD, och L inte får någon representation från Gävleborg i det nya regionfullmäktige(utifrån dagens valresultat) C, V och MP får 1 ledamot var, SD och SVG får två var och M 3 och S 6 ledamöter. Vilka som kommer tillsätta regionråd kan man såklart fundera på men gissningsvis kanske det blir två från Gävleborg.

Om man som parti värnar om den representativa demokratin så är storregioner inte att önska. Vill vi prioritera infrastrukturprojekt i länet så är storregion inte något att sträva efter. Vill vi satsa på våra sjukhus så är storregioner inget att satsa på. Har man däremot som politisk idé att lägga ned sjukhus så fungerar såklart en storregion, med endast 16 av 101 fullmäktigeledamöter från länet så blir det mycket enklare att lägga ned Bollnäs sjukhus och Hudiksvalls sjukhus, men det är nog ingen som kommer erkänna det innan den nya storregionen bildas.

Jag är dessutom tveksam till om regeringen kommer klara av att driva genom detta storregionprojekt. Nu kommer många lokalpolitikerna inse vilka konsekvenser det får och börja motarbeta projektet. Dessutom finns det en svag majoritet i dagens landsting och i riksdagen och en mycket dålig acceptans från befolkningen för detta. Dessutom har vi en regeringskris runt hörnet som gör det i princip omöjligt att driva igenom detta till 2019.

Det kommer även få andra tuffa konsekvenser för oss Gävleborgare, men de återkommer jag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar