fredag 10 mars 2017

Sveket i Hofors

Idag kunde jag, och alla andra läsa, om att socialdemokraterna har valt att bilda en ny majoritet i Hofors, nu med C och L. Notera att tidningen inte skriver att de tre har valt att bilda majoritet. Det är alltså socialdemokraterna som väljer ut vilka de vill ha och när det stora maktpartiet kallar så ställer tydligen andra partier upp, alla förutom moderaterna. Det är inte första gången detta händer utan det har vi sett vid flera tillfällen exempelvis när c valde att alliera sig med sossarna i landstinget, Bollnäs, Ockelbo och Sandviken o.s.v. I Gävle kommun däremot ville sossarna bilda majoritet med oss moderater men vi var tydliga till våra Alliansvänner och socialdemokraterna att vi överger inte våra vänner bara för att någon lockar med majoritetspositioner.

Socialdemokraterna har under många år tappat allt mer av sin maktposition i länet. Det var inte länge sedan sossarna hade egen majoritet i Hofors, Sandviken och Gävle. Denna förändring har pågått länge och beror till stor del på att borgerligheten har visat på ett alternativ till sossarnas maktmonopol. Frågan man kan ställa sig är då varför andra borgerliga partier väljer att alliera sig med s när vi nu kommit så långt.

När det sedan kommer till hur man gör det så är jag riktigt besviken. I Hoforsfallet, såväl som landstingsfallet, så väljer man att meddela via media att man gör slut med sina gamla kompisar. Att man har samarbetat under många år där man gett och tagit både när det gäller det politiska innehållet och förtroendeposter verkar inte vara värt någonting. Varför ska väljarna och vi övriga lita på partier som sviker sina vänner på det sättet. Uttrycket ”med sådana vänner behöver man inga fiender” kan inte passa bättre än idag.

Man undrar nu hur borgerliga väljare som röstat på C och L i Hofors tänker. Varför ska man rösta på dessa partier om resultatet blir det samma som om man röstade på s. Varför ska man rösta på dessa partier när det ändå är arbetarkommunen som bestämmer vem som ska leda kommunen?

De som väljer att göra på detta sätt förklarar sig ofta med att det blir i alla fall lite borgerlig politik, och då kan jag bara konstatera att det har inte skett i några andra kommuner eller i regionen tidigare så varför kommer det att ske nu? Exempelvis så finns det inte mycket av borgerlig centerpolitik i regionen, man försvårar för entreprenörer och man underblåser ett ledarskap som jag egentligen inte tror att de vill stå bakom. Någon decentralisering har vi inte sett röken av utan sossarna fortsätter i sina gamla hjulspår med att lägga ned och centralisera.

Vill man verkligen ha borgerlig politik i regionen eller nu mer även i Hofors så finns det bara ett parti att rösta på(eller två) och jag hoppas verkligen att alla borgerliga väljarna tänker på det i kommande val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar