onsdag 1 mars 2017

Lönefrustration inom Region Gävleborg

En viktig fråga som ofta diskuteras är vad vi kan göra för att behålla våra medarbetare. En förklaring som jag ofta får höra är att betala mer i lön så stannar de kvar. Frågan om löner inom offentlig sektor är inte så enkel som vissa vill göra gällande. Det är klart att alla vill ha mer i lön men är det verkligen problemet som Region Gävleborg har?

Vi är ett av de landsting/regioner som har svårast att bemanna med läkare, vi har under en längre tid haft högst kostnader för inhyrd personal vilket är ett tecken på att vi har stora problem. Samtidigt som vi har stora behov att täcka våra vakanser med hyrläkare så ser vi att vi har bland de högsta lönerna inom läkarkåren i landet. Samtidigt ligger vi nära Uppsala som utbildar läkare som bör kunna pendla eller flytta till Gävleborg, men det gör de inte i den utsträckning som vi behöver.

Det finns även en frustration över att man i Region Gävleborg inte får förhandla om lön. Detta gäller när vi nyanställer personer som kommer från andra arbetsgivare eller när man byter jobb inom regionen. Läkare och sjuksköterskor jag har pratat med känner sig väldigt irriterade när de inte får prata lön eller i alla fall få känslan av att de förhandlar om lön när de ska ta ett jobb i regionen. Här har man attityden att det är denna lön vi betalar och där med punkt.

Motivet man har att inte förhandla om lön när man byter jobb är att det strider mot vår lönepolicy, detta har vårdförbundet skrivit en artikel om i tidningarna. När jag hör detta blir jag riktigt irriterad. Vår lönepolicy som antogs 2005 säger att lönerna ska vara individuella och differentierade. Hur ska detta kunna ske om du aldrig får förhandla om lönen? Visserligen ska vi inte konkurrera internt med löner men söker man nytt jobb med nya arbetsuppgifter så måste man ju få prata om vilken lön man ska ha. Att man dessutom skyller på oss politiker gör mig ännu mer irriterad.

Det går aldrig långsiktigt att betala hög lön för att kompensera för att man är en dålig arbetsgivare. Däremot kan du under en begränsad tid betala extra för att få dem att stanna men snart är man van vid den högre lönenivån och kräver ytterligare höjning eller så slutar man. Man hamnar i en lönespiral som det inte finns något stopp på.

Region Gävleborg ska ha konkurrenskraftiga löner, vi ska varken ha de högsta lönerna eller de lägsta. Vi ska ha en spridning på löner som dessutom är begripliga, jag tror inte man ha problem med vissa tjänar mer än andra om man bara förstår varför. Däremot ska vi satsa mycket energi och kraft på att vara en bra arbetsgivare som lyssnar till våra medarbetare och värdesätter deras arbete och kompetens. Vi vill ha medarbetare som trivs och är engagerade i arbetet och som känner att de kan vara med och påverka sin arbetssituation och arbetet. Detta kan vi i regionen påverka själva och det är egentligen ganska enkelt.

I framtiden kommer dessa frågor vara väldigt viktiga för att kunna behålla och rekrytera personal. Vi vet att det kommer snart bli brist inom i stort sett alla vårdyrken och det är endast de bra arbetsgivarna som kommer fixa detta.

Det är nog dags att vi lyfter dessa frågor igen och förtydligar vår lönepolicy. Vi moderater har idéer om vad vi bör göra och jag hoppas att den styrande majoriteten är intresserad att lyssna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar