lördag 29 april 2017

Praktik på Ortopeden

I Torsdags var jag och hospiterade på ortopedens vårdavdelning, 112O, på Gävle sjukhus. Jag har vid flera tillfällen varit där och träffat personal och sett lokalerna men nu var det dags att vara med personalen under ett helt arbetspass.
Ortopeden är en relativ stor avdelning med många vårdplaster men jag hade förmånen att följa ett av vårdlagen under dagen. Som vanligt när jag är ute så var det en lugn dag, fanns till och med platser som inte var belagda. Patienterna var inte heller så vårdkrävande denna dag. Dessutom hade man HLR utbildning under dagen vilket innebar att man tagit in extra medarbetare så de kunde gå ifrån och vara på utbildningen. 

Ortopeden är en av de avdelningar som fortfarande inte har fått nya lokaler. Det är brist på enkelrum och man har fortfarande kvar fyrsalar. Att alla patienter inte har egen toalett gör såklart arbetet svårare men patientflyttar o.s.v. Det ska bli intressant att se hur man tänkt sig ortopedens framtid i sjukhusets ombyggnad som är på gång, jag kommer fortsätta tjata om enkelrum med egen toalett och dusch och jag kommer inte ge mig förrän alla avdelningar har det på våra sjukhus.

Jag fick möjligheten att sitta med på ett vårdplaneringsmöte, vilket var en ny erfarenhet. Vårdplanering handlar om att man ska planera för patientens hemgång och då träffas kommunen biståndshandläggare och regionen vårdplanerare och ibland även hälsocentralen. Där försöker man planera för hur hemgången ska gå till och vilket stöd man behöver. 

Det var intressant att se hur ett sådant går till, kan konstatera att vår medarbetare var mycket professionell och effektiv. Samtidigt kunde jag konstatera att jag var lika förvirrad som patienten. I detta fall var det en person som hade blivit opererad och inte kunde använda armen. Patienten hade aldrig tidigare haft hemtjänst och det blev väldigt överrumplande att helt plötsligt inte kunna göra allt man tidigare har gjort. Klarar man verkligen av att bre smörgåsen till frukosten klarar man av att handla själv och hur ska kattlådan tömmas o.s.v. Mycket frågor och jag kan förstå om det inte är så enkelt för den behövande att svara på alla frågor under denna begränsade tid.  Det blev ett batteri av frågor som man aldrig tidigare har tänkt sig svara på. Denna patient var inte från Gävle men hade patienten var det så hade de dessutom varit tvungen att välja vilket hemtjänstföretag.

Jag fick även vara med på vårdplatsmöte där man gick igenom vårdplatsläget på sjukhuset. Det blev direkt samtal om vilka patienter som kunde flyttas och hur många platser man behövde inför kvällen o.s.v. Jag fick även en mycket bra dragning om sommarsituationen, sådan som vi aldrig tidigare politisk har fått se. 

Innan dagen var slut så fick jag även möjligheten att snabbt gå förbi den nya ”barnakuten”. Äntligen har man skapat en riktig barnakut där de akuta barnfallen tas om hand av specialistutbildad barnpersonal i helt egna lokaler. Jag har tjatat i hur många år som helst och äntligen har man lyssnat och fått till det. Som jag sagt tidigare, vi oppositionspolitiker gör skillnad men tyvärr tar det mycket längre tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar