torsdag 17 maj 2018

Det är skillnad på opposition och opposition

Jag har under ganska många år haft uppdrag som oppositionsledare i Regionen. Min devis där har varit att alltid agera ansvarsfullt och säkerställa att det finns tydliga motförslag till majoritetens. Jag har även varit med och bidragit i att göra majoritetens förslag bättre och gjort breda överenskommelser, allt för Gävleborgarna och för att demokratin ska fungera på tillfredställande och förtroendefullt sätt.

Nu har jag uppdrag som ledare för den politiska ledningen i Gävle, dock i minoritet men Alliansen leder kommunen. Då har förstanamnet hos socialdemokraterna ansvaret som oppositionsledare. Då blir det intressant att jämför hur S agerar i opposition och vi moderater.

Som kommunstyrelsens ordförande försöker jag ha en så bra dialog som möjligt och se till att alla har bra information och att vi pratar med varandra för att hitta de bästa förslagen. Men jag kan konstatera att socialdemokraterna i Gävle i opposition inte har samma ambition  som jag hade i Regionen.

När jag bjuder in för samtal, vilket vi gör inför varje kommunstyrelse, så kommer oppositionen dit i bästa fall. Där ges information om kommande ärenden och vi lyssnar av vart vi står någon stans. På dessa träffar så säger inte oppositionen något över huvud taget utan deras ingång är att ”säg vad ditt förslag är så får vi se vad vi gör.” Sedan får jag kritik för att vi inte ger information och lyssnar på oppositionen.

Detta blev extra tydligt på senaste kommunstyrelse där man i flera ärenden påstod att man inte fått information. Man ville inte känna vid våra träffar inför KS och att jag har samtal med oppositionsledaren inför trixiga frågor som exempelvis det som berör det upphävda beslutet om biträdande kommundirektör.  Man förnekar att man fått erbjudande om juristhjälp och att jag haft flera samtal med och på informationsmötet inför KS så hade man inga som helst åsikter utan ville bara ha ett förslag till beslut och ”förhålla sig till”. När man sedan fick det så var det såklart alldeles försent och fel beslut.

Nu hamnade just den frågan i mitt knä igen eftersom S,V,MP och SD valde att delegera frågan till mig. Nu har jag återigen bjudit in dem för samtal för att lyssna av hur de ser på frågan och förhoppningen är att nu denna gång vill delge mig vad de anser hur en lösning skulle kunna se ut.

Även frågan om upphandling om kost och städ tyckte man sig inte ha fått information om, trots att man fått samma info just på KS informationsmötet. Där hade man inga åsikter eller synpunkter utan allt kommer såklart på kommunstyrelsen och då är det svårt att göra justeringar så det blir en bred uppgörelse.

Men ärligt talat så börjar jag tappa hoppet om att samtalsklimatet ska bli bättre inom kommunen, men jag ger mig inte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar