torsdag 7 februari 2019

Återbesök hos operation och akuten på Gävle sjukhus,


Våra verksamhetsbesök fortsätter, idag besökte vi Centraloperation och Akuten på Gävle sjukhus. Det var några år sedan jag var där senast och det var intressant att komma tillbaks och se hur verksamheten har utvecklats sedan jag var där sist.
Det var mycket diskussioner när vi byggde nya operationshuset för några år sedan. Det handlade om allt från vart det skulle ligga och till hur logistiken skulle se ut. Att allt sedan byggdes på vattentäkten ställde till det en del, men det gick att bygga till en relativ låg kostnad.

Nu kan vi se att verksamheten snurrar på bra, man har inte den problematik med bemanning som många andra verksamheter har. Så utan hyrpersonalstopp har man lyckats med ett lokalt närvarande ledarskap fått en bra personalgrupp som trivs bra och därmed stannar kvar.

Idag så är det inte den opererande verksamheten som begränsar kapaciteten utan det rör sig om vårdplatser och annan verksamhet runt omkring. Det visar på vikten att se till helheten och inte smådutta när man utvecklar vården. Man har inte lyckats nå den effektivisering som man då pratade om men den potentialen finns fortfarande när man kommer tillrätta med de övriga delarna på sjukhuset.

De verkar även vara på gång och skaffa en operationsrobot. Det var något vi föreslog för 7 år sedan och nu verkar alla hålla med oss att det är en bra investering både för patienterna och för att vara en effektiv och attraktiv arbetsgivare

Det finns såklart saker som kan bli bättre, hade man byggt nytt operationshus idag så förbättrat logostiken ännu mer med bl.a. förrådet och mer plats för teknisk utrustning.

På eftermiddagen var det dags för återbesök på akuten där vi fick en uppdatering som skett de senaste åren. Även här har man lyckats fått ned beroendet av hyrpersonal, även detta innan något stopp från majoriteten.

Det var intressant att höra att man nu börjar jobba efter våra förslag vi hade för flera år sedan, det är tråkigt bara att det tar så lång tid och att de motarbetas av den politiska majoriteten. Exempelvis pratade vi om en separat barnakut helt skilt ifrån vuxenakuten, samlokalisering med primärvårdsjouren, traineeplaster och behovet av akutläkare.  Vi pratade även en del om de nya byggnationerna som ska genomföras på sjukhuset, det verkar som allt stannat av efter konsultfjaskot men det blir upp till oss politiker att sätta press på arbetet. Jag kommer helt klart fortsätta driva de frågor som vi gjort tidigare med en effektiv akut med bra lokaler som är byggda för fredstid (dagens akut är byggd som ett krigssjukhus men där avtalet med MSB nu är avvecklat)
Jag kan konstatera att det var två bra besök idag helt enkelt med många bra idéer och det kändes bra att få bekräftat att det vi moderater föreslagit under många år delvis är på gång men att vi bör fortsätta driva på för bättre förutsättningar för vården i Gävleborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar