fredag 20 december 2019

Lugn politisk vecka men med mycket besök

Jag har förmånen som regionråd göra många besök i våra verksamheter. Det är riktigt givande att få höra hur våra medarbetare har det på sina arbetsplatser och få insyn i hur våra verksamheter fungerar. Jag brukar även försöka vara med ett arbetspass och askultera inom vården. Det har det inte blivit av så mycket under detta år men det ska bli mer av det nästa år.

Veckan som varit har varit ganska lugn politisk så då har det varit bra vecka på annat sätt med flera dagars besök.

fysioterapi Gävle sjukhus
I måndags var jag och träffade fysioterapeuter(sjukgymnaster) på Hudiksvalls sjukhus. Det är en otrolig viktig verksamhet som gör skillnad på riktigt för våra patienter. Genom tidig rehabilitering så kan man minska lidandet för patienterna och de kommer snabbare tillbaks till sitt vanliga liv.

Jag har tidigare mött dessa sjukgymnaster när jag varit ute i verksamheterna. Jag kommer ihåg när jag för flera år sedan auskulterade på en vårdavdelning och där kom fysioterapeuterna och mer eller mindre drog upp patienterna med stort engagemang för att gå till kiosken och köpa tidningen. Alllt detta just för att man ska få snabb rehabilitering och snabbt ska komma tillbaks.

Man har sedan dess organiserat om denna verksamhet vilket jag fick en bra känsla av och att man nu kan jobba bättre tillsammans och trivs bättre på jobbet.

Dietister Gävle sjukhus
I tisdags gjorde vi vårt 100 verksamhetsbesök för året. Det gjorde vi hos dietisterna på Gävle sjukhus. vilket är lite av en bortglömd grupp men som också gör ett viktigt arbete för att patienterna ska kunna komma tillbaks på ett bra sätt efter man vårdats på sjukhuset. Det är en relativ liten grupp som nu också har samlats i en länsövergripande enhet vilket verkar fungera riktigt bra.

Strokeenhet Gävle sjukhus
Sedan gjorde vi ett besök på Strokenheten på sjukhuset vilket är en verksamhet som vi försökt få komma till under en tid och ni fick vi till ett sådant besök. Där fick vi träffa vårdenhetschefen men också verksamhetschefen vilket inte vi brukar göra. Vi är intresserade av att träffa medarbetarna och deras närmaste chef, de överordnade cheferna träffar vi ändå på våra politiska möten.Närvårdsenhet Ljusdal sjukhus
På onsdagen var vi hela dagen i Ljusdal och träffade flera olika enheter.

Närvårdsenheten är en unik enhet i regionen. Det är ett samarbete mellan kommunens och regionen där vi har vårdplatser och korttidsplatser i samma korridor. Denna verksamhet har varit hotad till och från men har alltid kunnat räddats kvar av oss politiker. Det finns även palliativa platser på denna enhet och det som var intressant att när frågan om Hospice kom upp så fanns det ett intresse. Man har även under senare år startat upp en dagvårdsenhet där man som patient kan komma in och göra vissa behandlingar som annars skulle ha gjorts på sjukhuset i Gävle eller Hudik.

Röntegn Ljusdal sjukhus
Röntgen är en liten enhet i Ljusdal men ändå så viktig, där har vi sparat många onödiga mils resor för de som bor eller vistas i Ljusdal. Där fick vi ett samtal med den medarbetare som jobbar där vilket var mycket givande. Där kan man få en vanlig slätröntgen genomförd och någon dag i veckan finns det även en läkare där som gör ultraljud. Det känns bra att vi kan ha en sådan verksamhet på sjukhuset och vi undrar såklart om det finns möjlighet att utöka, varför kan vi inte exempelvis ha en datortomograf där som finns på andra mindre sjukhus.

Hälsocentral och Ambulans Ljusdal
På sena eftermiddagen träffade vi Hälsocentralen och Ambulansen tillsammans. Kanske en liten udda kombination men inte i Ljusdal. I just Ljusdal har man jobbat med nära vård under alla år som jag varit aktiv i regionpolitiken. Så det är första gången jag nu träffar på några som överhuvudtaget har en idé om vad god och nära vård kan vara, detta eftersom de jobbar just på det sättet. Det är en av mina frågor jag brukar ställa när jag är på besök i primärvården och ingen brukar ha någon idé vad det kan vara.

Som ni märker så var det en intensiv besöksvecka dagarna före jul. Det är alltid lika kul och intressant att besöka våra enheter inom regionen. Vi har helt fantastiska medarbetare som gör skillnad för våra länsinvånare varje dag.

Så återigen tack för att ni tar er tid och tar emot oss på besök. Det är mycket värdefullt för oss förtroendevalda och jag kommer fortsätta även nästa år att göra besök. Och ambitionen är att göra 100 besök även då, vi får se om vi lyckas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar