torsdag 7 januari 2021

Vaccinera vårdanställda nu

 Mina moderata kollegor i Västra Götaland och Skåne har beslutat att man mot folkhälsomyndigheten tidigare inrådan ska vaccinera sin vårdpersonal som jobbar i covidvården. Detta gjorde man trots att regeringen hotade med att inte betala ut ersättning för vaccineringen eftersom man då gick emot Folkhälsomyndighetens prioriteringslista. Det var helt enkelt viktigare att göra rätt än att man skulle få statlig ersättning. Till slut valde Folkhälsomyndigheten att ändra sin prioritering och möjliggör nu för regionerna att tidigarelägga vaccinering av vårdpersonal.

Det är bra att FHM är lyhörd och kan ändra sig. Tyvärr så vill inte Region Gävleborg hänga på och göra samma sak som Skåne och VGR. Man väljer istället att börja vaccinera vårdanställda först om 2-3v! 

Därför kräver nu oppositionen(M,SVG,KD,L) i Region Gävleborg att vi ska prioritera de som jobbar i frontlinjen, och utsätts för Covid19 exponering hela dagarna, att få vaccin nu. Det kommer in tusentals vaccindoser varje vecka så vaccin finns och det får marginell effekt på övriga grupper men kommer göra stor nytta för våra anställda och vår möjlighet att bedriva en bra och säker vård.

När vi idag på det extrainsatta regionstyrelsemötet föreslog detta så avslogs det av majoriteten. Man hänvisade till att man vill att vi ska följa FHM råd och prioriteringar. Jag kan konstatera att man inte verkar läsa de råd och beslut som kommer därifrån. Det framgår där tydligt att regionerna nu får denna möjlighet, vilket jag tycker vi ska ta. Men det tycker inte S,C,MP,V, vilket blev väldigt tydligt idag.

Men som vanligt, den politiska prestigen går före det sunda förnuftet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar