torsdag 7 januari 2021

Avrådan från att åka kollektivt ska även gälla våra patienter

 Idag hade regionstyrelsen ett extra snabbinkallat sammanträde för att bl.a. besluta om avgiftsfria sjukresor. Frågan om sjukresor tog vi moderater upp innan jul och nu har majoriteten vaknat till. 

Det kan inte ha undgått någon att man ska undvika trängsel och därmed kollektivtrafik. Vi som kan ta oss fram på annat sätt ska göra det så de som verkligen behöver åka kollektivt kan göra det min så lite trängsel som möjligt. Från och med idag så rekommenderar man nu även att vi ska använda munskydd under rusningstrafik.

Det som är märkligt i detta är att när alla avråder från att åka kollektivt så säger vi till våra patienter som ska till sjukvården att man i första hand ska åka kollektivt(detta står på kallelser till vården). Behöver man sedan av medicinska skäl åka med egen bil eller bli skjutsad så kan man få ersättning för det men det kräver ett särskilt intyg från vårdgivare. Detta är i dessa tider helt absurt och vi moderater föreslog därför före jul att vi skulle ändra våra råd och avråda från resor i kollektivtrafiken även för sjukresor. Samtidigt vill vi även att man tar bort kravet på intyg för att få ersättning för att man tar bilen. Allt för att underlätta och skicka rätt signaler.

Detta var ingen komplicerad fråga tyckte jag, men ack så fel jag kan ha. För majoriteten var detta helt omöjligt att gå med på så idag så hade man lagt fram ett ärende där man nu ska ta bort egenavgiften för sjukresor för 70+ och riskgrupper!

På vilket sätt minskar smittspridningen med att man tar bort avgiften för just dessa grupper. Är det inte ett problem om man är 69år och ska till vården och man tvingas åka kollektivt. Logiken hänger inte ihop och majoritetsföreträdarna kan inte heller svara på våra frågor. Det visar att vi har en desperat majoritet som likt Trump slår ifrån sig, skyller ifrån sig, skjuter från höften och helt har tappat verklighetsförankringen. 

Vi fortsatte såklart att driva på om att få till smittsäkra sjukresor och vi kommer inte ge oss. Jag tror att man egentligen inser att vi har rätt men prestigen sätter skygglappar för ögonen och man kan inte erkänna det.

Detta är tråkigt för Gävleborgarna och tyvärr så ökar risken för smittspridning. Jag tycker inte det är okej att politisk prestige ska få öka på smittspridningen på detta sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar