måndag 11 januari 2021

Sen vaccinering av covid19 i Gävleborg

 Nu är vaccineringen mot covid19 i full gång, i alla fall vad man säger från ansvariga tjänstemän. Problemet är att så inte riktigt är fallet. Vi har sedan i höstas varit pådrivande i att vara förberedd när väl vaccinet kommer, eller som vår tidigare statsminister sa. ”Är man inte förberedd så är man oförberedd”

Vi har krävt att man tar fram en vaccinationsplan d.v.s. en plan för hur man vid olika scenarion ska klara av att vaccinera hela befolkningen snabbt och effektivt. Denna plan har man vägrat att ta fram och hänvisar till en skiss i huvudet hos en enskild tjänsteman. Är detta att ta ansvar? Andra regioner tar fram planer och förbereder sig, men inte Gävleborg. Exempelvis Region Örebro har ställt iordning massvaccinationslokaler som kan starta vilka dag som helst.

Sedan har man inte velat börja vaccinera direkt när vaccinet väl kom dagarna efter julafton utan man ville vänta till v3 eller v4. Efter politisk påtryckning från oss moderater, till tjänstemännens förtret, så blev man tvungen att börja. Man valde däremot att spara hälften av alla doser för att vara säker på att den fanns en andra dos till de som fick sin första. Om det skulle vara så att vaccindoser inte skulle levereras till länet så skulle vi nog ha större bekymmer än att några får sin andra dos försenad. 

Sedan ville vi i oppositionen att sjukvårdspersonal skulle vaccineras tidigare än vad man sa från början. Där var mina moderata kollegor i Skåne, Stockholm och Västra Götaland pådrivande så FHM till slut ändrade sig. Men i Gävleborg vill man inte vaccinera vår personal tidigare. Att börja vaccinera de som vårdar de som i dag är sjuka är något som man oftast gör. Andra länder gör det, WHO rekommenderar det, men som sagt Gävleborgs ansvariga vägrar.

Nu verkar det vara mest rörigt vilka som ska vaccineras. Alla regioner, förutom Gävleborg, säger att alla som vill ska vara vaccinerade under våren. I Gävleborg så är det försommaren som gäller. Trots att man inte har förberett massvaccineringen så är man orolig för att man inte ska få vaccindoser.

När vi påtalar detta och pressar på i detta med vaccinering så blir majoriteten och tjänstemännen irriterade för vi ska inte ifrågasätta eller ställa krav. Vi ska bara sitta ned och vara tysta, men det kommer vi inte göra. 

Om nu den politiska majoriteten inte vill ta ansvar och se vad som händer eller rättare sagt inte händer så kommer vi moderater och oppositionen göra det istället. Det kommer såklart bli svårare i opposition att få detta gjort och det riskerar att ta längre tid, men jag tänker inte svika Gävleborgarna i detta. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar