fredag 30 april 2021

Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut

På den senaste tiden har frågan om mäns våld mot kvinnor lyfts. Det har i detta sammanhang rapporterats om mordet på fem kvinnor under tre veckors tid. Det är fruktansvärt att det har gått så långt. Kampen mot mäns våld mot kvinnor måste få ett stopp och vi kan konstatera att alla insatser som gjort genom åren inte har gett önskat resultat. 

I vårt senaste avsnitt av vår podd Stenvard & Hägg så lyfter vi denna fråga. Det är kanske lite ovanligt att två män sitter ner och resonerar kring problemet och vad vi kan göra. Det naturliga moderata svaret är såklart hårdare straff och mer insatser för att hjälpa brottsoffren. Där våra kvinnojourer gör fantastiska insatser. Men allt detta är bara att lindra symptomen på ett mycket större problem.

Frågan man måste ställa sig är hur kommer det sig att män fortsätter med såväl fysiskt som psykiskt våld. Vad kan vi göra för att komma åt orsaken till detta. För mig handlar det om värderingar och normer i samhället. Så frågan är hur vi kan ändra dem. Det handlar också om förebyggande insatser som sätts in till hjälp och stöd för individen innan det första slaget ges eller den psykiska terrorn börjar. Där har vi Stikkan i Gävle som är en förening som jobbar just med samtalsstöd till män som hamnar i livskris. De fick tidigare bidrag från regionen men det drogs in för ett par år sedan. Vi behöver ge mer stöd till sådan verksamhet och se till att den finns i hela länet. 

Jag gillar inte att generalisera människor och grupper men i detta fall så bär vi män ett kollektivt ansvar. Det handlar om att säga ifrån när någon annan man passerar gränsen vad som är okej att säga till och om en kvinna. Det handlar om att vi tar samtalet med våra barn och ungdomar för att tidigt sätta gränser. 

Det är inte enkelt att komma tillrätta med detta samhällsproblem men vi kan inte längre titta på hur detta fortsätter.  För de insatser som gjorts hittills har inte räckt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar