lördag 16 oktober 2021

Provocerande konst i en känslig miljö

 Jag gjorde ett snabbesök i kulverten på Gävle sjukhus igår för att se den konst som tydligen regionen har beställt att pryda detta nyrenoverade kulvertsystem. Att utsmycka och ha konstnärliga installationer är viktigt för att skapa en bra och harmonisk miljö som med hjälpa av konstverk, och annan miljögestaltning, kan snabba på tillfrisknandet.

Frågan man kan ställa sig då hur man tänker när man tar fram dessa konstverk. Vi hör hela tiden att konsten ska vara fri och den konstnärliga friheten inte ska begränsas. Men när jag ser hur man har målat på väggarna nere i kulverten på sjukhuset så undrar jag hur man tänker egentligen.

Det handlar alltså om mörka kulvertar där man transporterar varor, personal, utrustning och patienter. Man rör sig där utan att se något dagsljus i långa korridor med kala och stela väggar. Att de behövs något som gör dessa promenader lite lättare är viktigt. Därav krävs en utformning, färgsättning och miljögestaltning som ger energi och inger hopp. Just det nu kontroversiella konstverket finns alltså i kulverten till psykiatrin, kanske där de mest sårbara patienterna rör sig. Att då ha konst som kan tolkas som döda människor eller människor som har tagit sitt eget liv känns inte som etiskt korrekt.

Konst ska beröra men man behöver inte ha konst som väcker sådana känslor i en så pass känslig miljö. Jag tycker denna typ av konst inte hör hemma på sjukhus. Det kan inte vara upp till varje konstnär att själv bestämma hur konsten ska se ut i varje miljö. Vi som huvudman måste ta ansvar och hänsyn till vilket sammanhang som konsten ska finnas.

Vi har tidigare diskuterat huruvida man ska avsätta 1% av investeringsmedel. Vi har drivit igenom att denna 1%-regel inte ska gälla alla investeringar utan där det finns behov och då kan behovet t.o.m. vara större en denna procent. Behovet i en kulvert, utan dagsljus och långa kala väggar, är kanske extra stort. Att röra sig i dessa miljöer är inte uppmuntrande och jag kan förstå om människor har ångest att gå ned i dessa kulvertsystem. Då måste detta göras med mer eftertänksamhet och anpassning till aktuell miljö och de människor som ska vistas där, så är inte i detta fall.


Det är dags att vi politiker tar vårt ansvar i dessa diskussioner. På kommande Fastighet- och Teknikutskott så måste dessa frågor upp på bordet. Men det är alltid känsligt när man som politiker har åsikter om konst och hur den utformas, blir lätt att vänsterlynchmobben drar igång. Men som ansvarig politiker är jag beredd att ta ansvaret så att vi får en konstnärlig miljögestaltning som är anpassad utifrån den miljö den ska finnas i och som hjälper människor i sitt tillfrisknande. Sedan så ska den konstnärliga friheten vara stor, men inom vilka ramar bör vi diskutera som ägare av fastigheter och ytterst ansvarig för verksamheten som bedrivs där.

3 kommentarer:

  1. bror från dom moderaternas sida, varför är en treårigs teckning provocerade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var performancekonst som man hade gjort i kulverten på väg till psykiatrin, den var upphandlad och genomfördes av en konstnär och ingen treåring. Konsten är nu borttagen eftersom den var tillfällig.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera