fredag 15 oktober 2021

Turistbesök i höstigt Torsåker

 I veckan besökte vi olika besöksmål i Hofors kommun. Besöksnäringen är otrolig viktig för oss i regionen. Det gör att människor har anledning att komma hit för att uppleva och bo i vårt fantastiska län. Alla kommuner har sina destinationer, stora som små. Det kan röra sig om Furuvik, Kungerberg eller Järvsö men vi får inte glömma de mindre besöksmålen som ger en helhet till besöken hos oss. Det kanske gör att man stannar någon dag extra eller att man hittar saker som man aldrig hade tänkt sig besöka. Eller så kan det handla om den lilla Bed and Breakfast som gör boenden till något unikt.

Stollgången
Därför gör vi nu en del besök runt om i länet på våra små och stora besöksmål. Tidigare i höstas var vi och besökte Bergshotellet i Järvsö. Nu i veckan var vi i även Hofors för att träffa några av dessa. 

Stollgången är en av våra gruvor från Järnriket. Det är en nedlagd gruva sedan länge men en fantastisk historia som är värd att berätta. Här bröt man järnmalm som användes till våra järnbruk runt om i Gästrikland. Här jobbar man med att få till ett besöksmål som visar just på denna stolta historia, som vi generellt är dåliga att berätta om. Riktigt kul att höra om detta och den ligger lite avsides och var därmed inte helt lätt att hitta. Hit ska jag helt klart komma tillbaks och gå en av de guidade turerna i gruvgångarna.

Ett av de mer kända besöksmålen i Hofors är såklart Pelargonemuseet. Det kanske inte är känt i alla kretsar men är något som är värt ett besök. Nu var det visserligen säsongen över men man jobbar med att odla upp sticklingar under hela hösten/vintern/våren för att vara beredd när besökssäsongen drar igång på allvar i mars/april. Att det fanns så många olika pelargonsorter trodde jag aldrig och att de ser och luktar så olika. 

Sticklingar som odlas
upp inför nästa säsong


Sist men inte minst så besökte vi även golfbanan i Torsåker som 2015 blev utsedd till Sveriges vackraste golfbana. Jag förstår verkligen denna utmärkelse, den ligger otroligt vackert vid sjön. Även här börjar säsongen lida mot sitt slut. Dessa tre besöksmål i Torsåker kompletterar varandra verkligen bra. 

Det är riktigt intressant att höra vilket stöd som man behöver från oss i regionen och kommunen. Det krävs mycket jobb för att jobba upp en bra destination och för de mindre är det bra om vi kan hjälpas åt och samordna oss. De stora destinationerna klarar sig bra tack vare sin storlek men just de mindre måste jobba mer tillsammans. Därför är det viktigt att vi lyssnar på vad deras behov är och hur vi kan stödja dem. Att göra besök och lyssna in blir då otroligt viktigt.

Besök på Golfbanan Torsåker
Samtidigt har regionen försökt i sin iver att jobba med hela länet skapat överbyggnader som inte fungerade och som inte heller var önskvärd, varken av de stora aktörerna eller de mindre. Jag tänker såklart på visit HälsinglandGästrikland, som var ett gemensamt bolag mellan vissa av länets kommuner, som man nu äntligen har lagt ned. Man hade för avsikt att skapa en destination Scandinavian Xperience som varumärke. Något mer verklighetsfrånvänt får man leta efter. Varför inte använda de starka varumärken som finns och bygga vidare på det? Man skapade även en bokningssite för boenden vilket inte kan ses mer än en rejäl flopp. Man trodde på fullaste allvar att man skulle kunna konkurrera med bookings.com och liknande webbsidor.

Nu har man äntligen tagit omtag och jobbar underifrån utifrån vad destinationerna behöver och hittar samarbeten i närområdet. Vilket är uppskattat och känns som enda rimliga. Där får nog regionen se till att hålla sig borta. Det vi återstår att kunna jobba med är att lägga en del av våra utvecklingsmedel på att stötta utvecklingen av destinationerna, men det verkar som om majoritet i regionen har valt bort dessa. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar