fredag 29 oktober 2021

Besök Södertull HC och Hedesunda HC

Igår var det återigen besöksdag. Vi var och besökte Hälsocentralen på Södertull i Gävle och vår hälsocentral i Hedesunda. Det är två väldigt olika centraler med helt olika förutsättningar och utmaningar.

Södertull är en stor hälsocentral med över 8000 listade medan den i Hedesunda har ca 3000 listade. Båda har samma uppdrag men i Gävle så bor patienterna relativt nära men i Hedesunda är det stora avstånd. Hedesunda är dessutom den enda hälsocentralen i länet som har ansvarsområde som sträcker sig över två kommuner, Sandviken och Gävle. Det innebär att de har två hemsjukvårdsorganisationer som de måste serva, en i varje kommun.

Såklart har man utmaning med bemanning på båda ställen men det kändes ändå som att den mindre har hittat sin nisch och de som jobbar där var väldigt tydliga med att de gillade det småskaliga. Det kan också ha att göra att man känner varandra mer i mindre samhällen än kanske inne i staden. Det är en varm känsla när man gick in i det gamla kommunhuset och satt sig i väntrummet, bredvid apoteket.


De vill jobba med att utveckla sin närvaro i Öster Färnebo vilket kändes bra. Man har en filial där, som tidigare var en egen hälsocentral. Det var länge sedan den lades ned men nu finns det behov av att utöka sin närvaro där.

På Södertull är det en större enhet som ligger våningen under en av Capios enheter i Gävle. Det kan vara svårt för patienterna att hitta rätt när det ligger två olika hälsocentraler i samma hus och samma entré. Såväl här som i Hedesunda måste man nu anpassa sina lokaler och flöden utefter det nya normala. Vi måste kunna ta hand om patienter som är hålls avskilda från övriga, blev väldigt tydligt under pandemin. Detta har man löst tidigare genom gemensamma luftvägsmottagningar men nu måste alla enheter ta hand om sina egna patienter vilket är bra.

Det blir många frågor och bra synpunkter vi får som politiker när vi gör besök. Vi har som mål att besöka alla verksamheter inom regionen och under våren kommer vi att ha besökt alla hälsocentraler, såväl offentligt drivna som privata.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar