tisdag 19 oktober 2021

Sveriges enda batterifabrik med serieproduktion finns i Gävle!

 Idag kämpar många kommuner om att få etablering av Northvolt och Volvos batterifabrik. Gävle kommun var med in i slutstriden inför etableringen av Northvolts förra fabrik men förlorade tyvärr den striden till Västerås och Skellefteå.

Det vi pratar väldigt lite om från kommunledning och regionledning är att det redan idag finns en batterifabrik som serietillverkar batterier. Detta är något som vi bör lyfta fram och vara stola över. När många kämpar över att få det vi redan har så bör vi använda detta på ett smartare sätt.

Igår var jag och min regionrådskollega och besökte detta fantastiska företag. De har trots pandemin lyckats rampa upp sin produktion och levererar nu för fullt. Tyvärr så börjar deras kunder få problem med halvledarbristen som gör att man får hålla igen lite på upprampningen, men så fort det löser sig så kommer nog efterfrågan fortsätta att öka.

Vi fick en genomgående visning om hur batteritillverkningen går till i lokalerna i Gävle. Där för övrigt all utveckling och kundanpassning sker. Det var riktigt kul att se traditionell elektronikproduktion, denna gång med en del kemiska komponenter. 

Vi fick även till oss att vi bör fundera på kollektivtrafiken till fabriken. Idag passar inte bussarna som går förbi för de som arbetar skift. Tyvärr så har man inte anpassat denna linje för de hundratals personer som jobbar där utan endast fokuserat på trafiken till Norrlandet. Detta är något som vi i regionen helt klart kan rätta till, vilket vi behöver ta tag i.

Det är med blandade känslor jag lämnade fabriken, otroligt stolt över en sådan fantastiskt verksamhet som har framtiden för sig. Samtidigt som jag skäms för att kommun- och regionledning inte visar något större intresse eller lyfter detta. Men det kommer vi råda bot på när vi tar makten nästa år.

På eftermiddagen besökte vi beroendemottagningen i Gävle, vilket är en viktig verksamhet i regionen. Det var bra att få en uppdatering på det de gör och vilka utmaningar som finns. Vi kom, trots att det inte var därför vi var där, in på sprututbyte och substitutbehandling av missbrukare med Metadon och Subutex. Väldigt laddad verksamhet som det finns mycket åsikter omkring, såväl bland befolkningen som oss politiker. Nu var vi inte där för att diskutera det utan lyssna och få berättat för oss om alla annan verksamhet de gör.

Men det var skönt att höra att de initiativ vi har tagit när det gäller sprututbyte har man tagit till sig och man kommer jobba mer med uppsökande verksamhet och mobil enhet. Det är synd att man inte kan bekräfta oss när vi lyfter dessa utan som alltid säga att iv är oseriösa och vill detaljstyra allting. 

Vi frågade också om hur samarbetet med kommunerna fungerar och deras syn på den utredning som pågår när det gäller att samla missbruksvården under en huvudman. Det är inte en enkel fråga och så fort det finns en huvudmannagräns så är risken att någon faller mellan stolarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar