torsdag 23 december 2021

Praktik på Dialysen på Hudiksvalls sjukhus

Öron- näsa hals 09:28

Höstterminen avslutades med ett par dagars besök på sjukhuset i Hudiksvall. Jag besökte under måndagen några avdelningar, Öron- näsa hals mottagning, IVA och Hjärtmottagningen med tillhörande vårdavdelning.

Det är intressant att se och höra om våra verksamheter och det var ändå relativt lugnt där vi var. Man förbereder sig dock på det som eventuellt kommer nu i fjärde vågen. Vi fick se hur de tidigare byggde om för att kunna vårda smittade patienter och man har en otrolig förmåga att snabbt kunna ställa om. 

Även om det har gått bra tidigare så är man nu orolig för att man inte har  hunnit komma  ifatt efter de tidigare perioderna av hög belastning. Så det är klart man känner en oro inför hur de ska klara av att få personalen att orka. För inte bara att det kan komma många covidpatienter så ska man klara av den vanliga vården. Och vi vet alla att det i normala fall är hårt tryck på vården.

Vi fick även möjlighet att träffa några medarbetare som kunde berätta mer om det är att jobba sjukhuset vilket är intressant. Det är helt klart ett bra sjukhus med fantastiska medarbetare. 

Dialysen 06:45

Så i Tisdags så var jag på sjukhuset 06:45 för att auskultera (praktisera) på Dialysen på Hudiksvalls sjukhus. Jag brukar försöka vara med på detta sätt ibland ute i vården, kanske inte så mycket som jag skulle vilja men det blir ett par gånger per år i alla fall. Denna gång var det just Dialysen, som jag besökte för några veckor sedan, som jag fick möjlighet att var med en hel dag. Det är turbulent på avdelningen och de flesta har valt att säga upp sig. Nu fick jag vara med dem en dag och se deras arbete. Det är en otrolig viktig verksamhet som verkligen räddar människors liv. 

Som vanligt när jag är ute så var det en lugn dag, endast fyra patienter som fick sin dialys. Dagen innan och idag torsdag kommer de ha 17 patienter istället. Det är en behandling som man gör 3-4 gånger i veckan och varje behandling tar 5h. Så dessa patienter spenderar mycket tid i sängen på Dialysavdelningen. Det märks att det blir som en egen familj. Man går dessutom där i många år, vecka in och vecka ut.

Det är dessutom en avancerad behandling de får där det krävs mycket kompetens av medarbetarna. Man skolar in nya personer under 8 veckor så det kommer bli tufft att ersätta de som slutar nu i Januari. 

Jag förstår att det finns en oro hos dessa patienter. För att de ska må bra och överleva så krävs dialys. Att då inte veta vad som ska hända i februari skapar en oro, kommer man få dialys över huvud taget eller kommer man få åka till Gävle eller Bollnäs 4em gånger i veckan. De får många fråga men inga svar. 

När man är med en dag på detta sätt så får man se hur en dag går till man får se hur och förklarat för sig hur behandlingar går till och vad man gör. Det finns även möjlighet att lyssna in andra saker som är viktiga för våra medarbetare, hur ser man på arbetsmiljö ledarskap o.s.v.

Det är med en bra känsla, trots oron inför framtiden, som jag avrundar inför jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar