lördag 11 december 2021

Vaccinationspass är nyckeln till frihet

Pandemin fortsätter att härja i världen och i Sverige/länet. Detta är något som vi alla visste om skulle ske när de första fallen kom till oss och vi fick en snabb spridning. Ingen har trott att vi ska på kort tid kunna bli av med viruset utan den enda lösningen var då och är nu, vaccination, testa och smittspåra.

Därför är det lite märkligt nu när folk blir stressade över att smittan tar fart igen. Det kommer komma nya varianter hela tiden och det kommer ta flera år innan viruset har klingat av, om det överhuvud taget gör det. Om detta virus beter sig som andra så kommer det vara mer spridning på vintern och mindre på sommaren, precis som influensan.

Vi har i Sverige och i Gävleborg lyckats väl med vaccineringen även om man var senfärdig och det har tagit tid och varit onödigt komplicerat. Vi har hela tiden sagt när tillräckligt många är vaccinerade kan vi återgå att leva lite mer normalt. Vad är då tillräckligt många? I början var det 70% och nu pratar man om 85-90%. Vi har bra vaccinationsgrad på äldre och medelålders men däremot barnen har man inte lyckats vaccinera än. Därtill så kommer skyddet att minska över tid så det kommer krävas en dos3,4 och 5 jag ända tills viruset och dess mutationer har mattats av. Sedan finns det de som inte vill vaccinera sig och aldrig kommer göra det (vilket jag har respekt för).

Dessutom vet vi också att det inte finns något vaccin som är 100% utan en del av de som är vaccinerade kommer att bli smittade och sjuka, förhoppningen är att de får lindriga symptom. Men det kommer även vara vaccinerade som hamnar på sjukhus och IVA. Man kommer även framöver komma fram med läkemedel som botar de som är sjuka vilket kommer göra att de som ändå blir sjuka inte kommer bli det allvarligt eller dö av Covid(observer att jag inte skrev med covid, vilket såklart kommer ske)

Men vad händer nu?

Nu börjar man få panik, igen. Folkhälsomyndigheten fortsätter med sina obegripliga råd men kontentan är ändå håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk, testa dig. Ni som är vaccinerade kan känna er trygga. Ni som inte är vaccinerade måste hålla mer avstånd vara ännu mer försiktiga. 

Man har på allvar börjat prata om vaccinationspass. D.v.s. de som är vaccinerade behöver intyga det för att komma in på olika ställen, idrottsmatcher, föreställningar och kanske t.o.m. restauranger. D.v.s. där man samlas och det är mycket folk, där kan man lösa situationen med vaccinationspass.

Detta är såklart kontroversiellt, framförallt för mig som tror på människors frihet. Men om alternativet är att vi alla är inlåsta tills den sista individen i världen är vaccinerad så är den inskränkningen på människors frihet värre. För som liberal så värnar jag alla människors frihet så länge den inte går ut över andra människors frihet. De som inte vill vaccinera sig har jag respekt för och vill inte tvinga dem. Men varför ska deras frihetliga vägran påverka min frihet att gå på hockey eller ett regionfullmäktige?

Sedan finns det andra krafter som inte vill ha vaccinationspass utan hellre låser in folk och begränsar oss alla. Dessa krafter finns såväl på vänsterkanten som yttersta högerkanten. Men ska vi låta dessa få styra och kontrollera oss.

Därför måste vi nu snarast införa vaccianationspass så samhället kan hållas öppna. De som då väljer att inte vaccinera sig får helt enkelt stanna hemma. Inte bara för deras egna skull utan framförallt för andras skull och deras frihet.

Därtill måste vi nu vaccinera alla med en tredje dos, detta måste startas nu! Barnen måste också vaccinera sig, gå så långt ned i åldrar som möjligt.

Inför snabbtester i olika sammanhang framförallt när smittan börjar ta fart igen. Gör det på arbetsplatser, konferenser och andra tillställningar där man träffas under en längre tid i mindre lokaler. Snabbtesta alla som kommer in på sjukhus, snabbtesta all personal som jobbar med sköra patienter. Testa, testa, testa! När någon är smittad, smittspåra personen och testa alla runt omkring. Man säger att snabbtesterna inte är pålitliga, men de är mer pålitliga än inga tester alls. Dessutom utvecklas de också och blir allt bättre. 

Men tyvärr så ser vi hur världen i ren desperation stänger ner samhällen och det finns krafter hos oss som vill det samma. Vi kan inte ha ett samhälle som varje vinter stänger ned och låser in folk. För kom ihåg detta är inte sista mutationen eller sista vintern(där smittspridningen tar fart)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar