torsdag 16 december 2021

Smittspridningen tar åter fart, då tar vaccinationen julledigt!

Vi kan dagligen läsa om hur smittspridningen tar fart i våra grannländer och runt om i Europa. Vi har ännu inte sett det i Sverige eller i vårt län men vi måste räkna med att så kommer ske igen. 

Därför är det viktigt att vi gör allt vi kan för att få så många som möjligt vaccineras sig med dos 3. Även barnen ska vaccineras så snabbt det bara går. Vi vet att man i länet har misslyckats på många håll och vaccinera våra barn på skolorna, finns vissa som ännu inte fått sin första dos. Vi har precis öppnat för alla över 18 att ta en tredje dos efter 6 månader från den andra sprutan. Vi var bland de sista som öppna upp för dessa grupper, detta återigen på initaiativ från oss moderater.

Pandemin har pågått snart i två år och någon som kännetecknar den politiska ledningen i vår region är senfärdighet och oförmåga att fatta väl avvägda och kloka beslut.

Vi krävde tidigt utökad testkapacitet, vaccinationcentra, dropinvaccination, extra ersättning till personal i covidvården, införande av snabbtester o.s.v. En del av detta har sedan införts långt senare. Andra saker har man ännu inte tagit tag i.

Nu står vi här igen och ledningen är överraskad att det krävs hög testskapacitet och att det är många som ska vaccineras. Idag kräver vi därför att krisledningsnämnden kallas in. Där kommer vi lägga konkreta förslag på hur vår process kan snabbas upp. Istället möts man av nyheten att vaccinationerna tar julledigt, man tror inte det är sant.

Så sent som på regionstyrelsen i oktober så vägrade styrelsens ordförande att låta smittskyddsläkare och vaccinationssamordnare komma dit och informera oss om läget. Hon ansåg då att kulmen av pandemin var över och vi behövde inte ha någon information eller att vi inte behöver fatta några beslut. 

Mycket märklig hanteringen och aningslös inställning från den högsta politiska ledningen. 

Vi vet att det som kan hålla tillbaks pandemin är att få så många som möjligt fullvaccinerade och att man testar alla som har symptom. Hittar man smittade ska dessa skyndsamt smittspåras och isoleras i hemmet. Till detta kan man komplettera med vaccinationspass som innebär att man har lättare restriktioner för de som har ett fullgott skydd medan de som inte vill vaccinera sig måste vara extra försiktiga. 

Sedan måste vi testa, testa och testa och då är det såväl PCR tester som snabbtester. Låt alla medarbetare testa sig varje morgon. Det finns snabbtester som har bra tillförlitlighet och nu är gurgeltester på gång. 

Vi kan inte bli av med viruset men vi kan med rätt insatser tidigt trycka tillbaks viruset så vi kan leva så normalt det bara går. Gör vi inget så kommer vi snart igen ha överfulla sjukhus och länderna runt omkring oss kommer vara nedstängda. Vi kommer stänga nöjesställen och förbjudas att umgås i större grupper. Jag vill inte dit igen och kommer göra allt jag kan för att så inte ska ske. Tyvärr så delas denna ambition inte av alla.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar