torsdag 30 december 2021

Gott nytt valår


 Ännu ett pandemiår har passerat, ingen trodde nog att det nu skulle ha pågått i snart två år denna pandemi. Det kommer fortsätta att pågå under lång tid framöver, vi måste helt enkelt lära oss leva med viruset som ställt till så mycket i hela världen. Trots att snart alla är vaccinerade så fortsätter viruset spridas i nya varianter vilket inte i sig är så märkligt. Så räkna med att vi kommer förhålla oss till detta de kommande fem till tio åren.

Men det händer mycket inom politiken utanför pandemin även om det mesta förhåller sig till det på något sätt.


Vården

Man har under en längre tid forcerat igenom försämringar inom primärvården. Ingen har kunnat undgå beslutet om att ta bort kravet på allmänläkare på alla våra hälsocentraler, minska ned öppettiderna och försvåra för nya etableringar. Beslutet började gälla från oktober i år och än har vi inte sett någon drastiskt förändring, vilket i och för sig var väntat. Frågan är när den
första hälsocentralen vågar ta steget och stänga igen vissa dagar i veckan. Blir det Arbrå, Kilafors, Iggesund(som redan är flyttad till Hudiksvalls HC) eller Storvik

Ingen ville ha denna förändring utan drevs brutalt igenom av regionens centerpartister och sossar.

Vårdköerna var långa redan innan pandemin men har nu under de senaste två åren växt. Man försöker nu bildsätta att man varit duktig på att korta dem vilket det kan te sig som men jag kan konstatera att man har pressat bort patienterna från vården. Det finns en dold vårdskuld som byggts upp under pandemin d.v.s. de som inte har sökt vård eller remitterats till vården. Ser man på en rad av de kliniker där inte vårdbehovet påverkas av pandemin, exempelvis onkologen, så ser vi att antalet inkomna remisser har sjunkit 2020 och 2021 jämfört med åren innan. Dessa patienter kommer behöva vård och jag hoppas att denna försening som uppstått inte påverkar deras hälsa och möjlighet till att få hjälp.


Pandemin


Pandemin fortsätter och vi har nu fått fram ett vaccin på rekordfart vilket är otroligt bra jobbat. Sedan var inte regionerna på hugget för att få in dessa vaccin i befolkningen. Vi moderater har därför under året drivit på hårt i detta och lagt förslag efter förslag som direkt har avfärdats av majoriteten för att senare implementeras. Man har även här försökt bildsätta att vi är bäst i landet och lagt fram situationsanpassad statistik för att påvisa detta.

Regionen hade även en del fusk kring vaccinationsordningen och man själv lät andra gå före i kön, detta utan att man agerade från ledningen sida. Som så mycket annat så lyfte vi dessa frågor men fick inget stöd från ledningen, förrän långt senare såklart


Kultur


Kulturen har blivit i ropet i regionen igen. Det var efter att man låtit en konstnär göra en ”performance” i den nyrenoverade kulverten på Gävle sjukhus. Resultatet blev en målning som visar på hur människor hänger sig och blod som rinner, i alla fall hur de flesta tolkade det. Detta kanske hade fungerat någon annan stans men kanske inte i en kulvert där patienter och medarbetare rör sig på sjukhuset. Det var dessutom i kulverten på väg till psykiatrin. Vi riktade såklart kritik kring detta och viket liv det blev. Politiker, i alla fall inte borgerliga sådana, ska inte ha synpunkter på konsten.

Kulturplanen jobbas det också med och där finns det mycket som vi behöver ta tag i. Där kan jag konstatera att man lägger politiska krav på konsten som ska finansieras av regionen.


Uppdrag Granskning

Sedan i höstas så var uppdrag granskning och besökte oss i oppositionen. Tydligen är det så att vi är den mest aktiva regionoppositionen i landet, vilket kom som en överraskning. Detta ur deras sett att se på det, personligen så tror jag nog att vi inte sticker ut direkt. Men tydligen har vi väldigt mycket politiska förslag som läggs i vår oppositionsbudget och vi tar många politiska initiativ i nämnder och styrelsen. Vi får se vad denna granskning ger för resultat, det är ju ändå uppdrag granskning.

Ny digital app

Regionen har även startat sin egna mobilapp för digitala vårdbesök. Den skulle köras igång i oktober över allt i regionen samtidigt. Vi varnade för att det kommer bli problem och man bör införa det succesivt med pilotinförande först. Även detta avslog man från ledningen men till slut så blev det så i alla fall, och tur var nog det. Det var en mycket begränsad funktionalitet man startade med, för såväl patienter som medarbetare, så vi får se hur det går nu i nästa steg.

Att tro att man ska kunna ha ett helt egenutvecklat system för denna verksamhet är naivt. Dessutom så tappar vi all koppling till övriga regioner och vi kommer numer inte längre vara en del av 1177 utan bor du Gävleborg så är det andra medicinska råd du kommer få än resten av landet. Att som ensam region sedan konkurrera med dessa privata entreprenörer som redan har dessa appar, KRY mindoktor o.s.v, är vågat. Vi får se hur framgångsrikt detta blir under 2022.


Digitala möten


Under året har en rad digitala möten genomförts. Det mest uppmärksammade är vårt digitala fullmäktige som hölls i början på året. Efter fem timmar i direktsändning så hade man inte lyckats få till ett upprop utan fick ställa in hela mötet. Att man varken har stöd i lagen eller i arbetsordningen har man efter det inte brytt sig om. Detta blev viralt och uppmärksammades på nationell TV och vi fick många frågor kring detta. Sedan blev det ändå en del fysiska möten under senvår och hösten tills att vi nu åter igen kör digitalt.

Besök

Det interna politiska livet består mycket i att genomföra besök i våra verksamheter och hos företag runt om i länet. Under pandemin har detta lagts på sparlåga men i höstas så kunde vi återigen göra en del besök. Kanske extra intressant blev det utifrån att kunna se och höra hur man har jobbat under pandemin. Vi har även besökt en del av länets turistverksamhet vilket har varit intressant. Turism är en viktig del för oss att bygga vårt varumärke och locka besökare. Men även att göra våra länsinvånare stolt över det som finns här och prata gott om länet är viktigt. Hur viktig är inte ex. Furuvik, Järvsö och Kungsberget för att locka hit vänner och bekanta.

Nu lägger vi detta pandemiår till handlingarna och satsar för ett nytt år, och inte vilket år som helst utan valår. Det är nu vi ska kasta ut sossarna från regionledningen och sätta ny kurs för regionen. Att fokusera på tillväxt i hela länet, göra länet bättre för oss som bor här och få en sjukvårds absoluta toppklass som är tillgänglig för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar