måndag 6 juni 2022

Idag firar vi Sverige

 Idag firar vi Sveriges nationaldag och sedan 2005 är det dessutom en helgdag. Vi har visserligen firat  det sedan 1893 men då var man inte ledig. Så det är ganska nyligen som Sveriges födelsedag är dag när de flesta av oss är lediga. 

Firandet kan inte mäta sig med våra grannländers men det finns förklarliga skäl till det. Sverige har förmånen att inte varit i krig på över 200 år vilket våra grannländer har. Nu är det återigen krig i Europa där en Europeiskt land invaderas av Ryssland som dessutom hotar övriga Europa inklusive Sverige. Då är det extra viktigt att vi idag uppmärksammar vår nationaldag och firar det ordentligt.

Men vad firar vi mer än att Gustav Vasa kröntes till kung 1523 och 1809 års regeringsform. Vi firar såklart att vi har haft fred i över 200år men också de Svenska värderingarna så som yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet. I dessa oroliga tider så är det ännu viktigare att vi värnar dessa. Vi firar även vår demokrati och möjligheten att vi själva får välja vilka som ska styra landet, regionerna och kommunerna. Det är inte så att detta kan tas för givet, se bara vad som händer i Ukraina. Det är just deras demokrati och suveränitet som Ryssland vill begränsa genom sin invasion. 

Så det finns mycket vi ska fira idag och det ska vi göra med besked. Själv kommer jag vara tillsammans med mina moderata vänner i Kvarnparken och samtala med alla Gävlebor som är på väg att fira tillsammans i Bolougnerskogen. Tidigare år har jag haft förmånen som ordförande i fullmäktige hälsa nya Svenskar välkomna i en ceremoni i Stadshuset. En riktigt trevlig tillställning och en viktig sådan. Det är något som är ganska nytt i Sverige men som riksdagen har bestämt att det ska ske i alla kommuner. 

Nu hoppas jag på bra väder och en riktig trevlig nationaldag där vi verkligen firar vår nation, demokrati och våra värden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar