tisdag 14 juni 2022

Gårdsförsäljning av alkohol

 En fråga som vi borgerliga partier drivit i många år är att tillåta gårdsförsäljning av alkohol. Detta innebär om du är producent av exempelvis öl så får man idag bara server ölen du tillverkar men inte sälja några flaskor till besökarna att ta med sig hem. Detta strider mot det alkoholmonopol vi har.

Nu finns det förslag på att man ska möjliggöra att sälja en liten volym till dina besökare på ditt bryggeri eller Whiskeyfabrik. Detta har regeringen pressats fram att föreslå från centerpartiet och liberalerna i och med januariavtalet.

Så nu är det en remiss ute till alla regioner i landet att svara på hur detta skulle påverka just din region. Vad jag vet så svarar de flesta regioner på detta och jag blev lite förvånad när Gävleborg inte vill svara. Med tanke på att det är samma regeringsunderlag som regionledning i Gävleborg så förväntade jag att man skulle ta detta seriöst och svara, men så ville man inte. 

Därför tog vi initiativ på styrelsen senast där vi hade förberett ett svar i sann liberal positiv anda. Det borde funnits alla förutsättningar att få en majoritet för detta med tanke på att just centern drivit detta så hårt.

Men jag blev förvånad när centerns representant lämnade mötet när detta skulle hanteras. Majoriteten föreslog då att vi skulle skicka detta på ytterligare beredning där vår folkhälsoenhet skulle få ge sin syn. Eftersom den möjliga majoriteten inte fanns i styrelsen så gick vi med på det och vi fick även med att man skulle begära anstånd att svara eftersom remisstiden var på väg att gå ut.

Så nu inför dagens styrelse så kom då förlaget från majoriteten(samma partier som är regeringsunderlag). Man väljer att inte svara på remissen eftersom detta är en politisk fråga som avgörs i annan församling.

Men hallå!! Vi svarar på många remisser som sedan beslutas av riksdag och regering. Det är ju det som är själva grejen med att man skickar en remiss innan beslut, så man vet vad andra tycker och vilka konsekvenser

Sanningen är att man inte är överens inom majoriteten och sossarna tillåter inte att centern röstar enligt sin övertygelse. Centerns företrädare har haft hög svansföring i detta men när det kommer till skarpt läge i Gävleborg så viker regionens centerpartister ned sig för sossarna. Detta är något som väljarna bör känna till. 

Vill man ha riktigt borgerlig politik i regionen så finns det andra alternativ att rösta på. Jag hoppas verkligen att väljarna ser detta och man väljer något av oss andra borgerliga partier, och då så klart moderaterna i främsta hand men även L och KD fungerar bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar