tisdag 1 november 2022

Maktskifte i Region Gävleborg, efter 103 år

 Nu står det klart efter 7 veckors med samtal och förhandlingar så kommer Region Gävleborg få en ny majoritet och ny politisk ledning från årsskiftet. Socialdemokraterna har styrt regionen i 103 år i sträck, ibland helt själva och ibland tillsammans med andra partier. Men den epoken är nu över.

Efter valet i år så tappade socialdemokraterna återigen sin majoritet tillsammans med andra partier(V,MP,C). De har gjort det tidigare men då har det stått andra partier i rad för att få styra med dem. Det skedde flera försök även efter detta val från S at locka över ytterligare partier från den borgerliga sidan men man har inte lyckats.

Så nu har vi Moderater,  kristdemokrater och sjukvårdspartister tillsammans med Sverigedemokraterna 38 mandat vilket är en majoritet av de 75 i fullmäktige. Vi har under dessa veckor samtalat och förhandlat för att få till en ny majoritet och tillslut så har vi löst ut de stora frågorna. Det återstår flera delar att göra och mycket kan hända under den fortsatta resan men idag kan vi ändå meddela att det så efterlängtade maktskiftet kommer ske den 1/1-2023.

Vad innebär detta?

Vi moderater och de andra partierna i opposition gick till val på ett nytt ledarskap vilket vi nu kommer genomföra tillsammans. Tillsammans med detta ledarskap ska vi genomföra bra politiska förslag som vi alla gått till val på.

Min ambition med detta är att komma tillrätta med de problem som finns och de utmaningar vi står inför. Vi går in i en väldigt besvärlig tid med krig i Europa, skenade inflation och en demografisk utmaning. Hur denna politik för den nya majoriteten ska se ut kommer nu formas under de kommande veckorna där vi även kommer arbeta fram en budget för 2023 och plan framåt.

Det kommer bli mycket arbete för oss som kommer jobba i denna nya majoritet, men med stort engagemang, kunskap och ödmjukhet kommer vi göra vårt yttersta för ett bättre Gävleborg. Mer detaljer hur detta kommer ske kommer framöver.

Vi har känt både under valet och efter att det funnits en förhoppning och förväntan från våra medarbetare och väljare att detta ska ske. Det har inte gått en dag utan jag fått positiva tillrop där man visar på detta. Självklart finns de som är oroliga och besvikna, konstigt vore det annars. Man vet vad man har men inte riktigt vad man får.

Tack alla väljare för stödet, nu börjar vårt arbete på riktigt.


6 kommentarer:

 1. Vad annat ska man säga än att gratulera Dig Patrik och alla De Andra som bidragit till detta👏👏👏 Klart ni står inför tuffa utmaningar, men de kommer ni att
  klara av genom ett hårt, gemensamt arbete tillsammans för alla Region Gävleborgs invånares bästa👍🏾 Lycka till🙏💙

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det kommer bli tuffa år framåt med de utmaningar vi står inför. Men med hårt arbete och bra lag kommer vi göra det bästa vi kan. /Patrik

   Radera
 2. Hej, börjar du det viktiga uppdraget med semester? Kanske får vi se en fantastisk arvodeshöjning också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Semestern var inbokad sedan länge och trots att jag inte var på plats på kontoret så fortgår planeringsarbetet för maktövertagandet. Det blev såklart mycket digitala möten och telefonsamtal. Arvodesreglementet är beslutat sedan tidigare och kommer inte justeras av den nya majoriteten.

   Radera