tisdag 22 november 2022

Historisk dag i Gävleborg

 Idag har regionfullmäktige valt oss som ska leda regionen de kommande åren. Det är första gången sedan allmänna rösträtten som en icke socialdemokratisk ledning styr Landstinget/Regionen.

Detta efter att i den gamla oppositionen i ett rysarval lyckades ta det 38 mandatet i fullmäktige som innebär att vi kunde bilda en ny majoritet. Det har pågåtts samtal under många veckor för att forma ett nytt styre. Ibland trodde vi att det var kört men sedan har samtalen fortsatt och till slut så löste det ut sig med en lösning som alla kunde ställa sig bakom.

Samtalen har varit konstruktiva och goda. Vi har haft högt i tak och lyssnat på varandra. När något har kört ihop sig så har man ändå haft viljan att fortsätta att prata. Vi har träffats alla fyra partier och separat mellan ett par av partierna.

Vad som sagt i dessa samtal stannar mellan oss som deltagit men resultatet börjar nu ta form och synas. Ett första steg är att fullmäktige väljer de som ska sitta på vilka poster. Det kan verka som att poster är det viktigaste men så är självfallet inte. Det är sakpolitiken och den skillnad vi kommer kunna göra. Sakpolitiken har diskuterats och förhandlats under hela tiden och vi kommer inom ett par veckor presentera vår budget där en del av det vi tänker göra finns med.

En viktig del är att vi ska få ett nytt ledarskap i regionen. Det kan låta som att vi tjatar om detta i många år men utan ett fungerande ledarskap kan du ha hur mycket politik du vill men ändå inte lyckas åstadkomma något.

För ambitionen alla har som jobbar med politik är att förändra till det bättre. Vi har alla goda avsikter och ambitioner och målet är på något sätt gemensamt men vägen dit skiljer sig åt.

Jag hoppas verkligen att väljarna och våra medarbetare ska känna av denna förändring och vara hoppfulla inför framtiden. Tillsammans ska vi göra skillnad på riktigt för alla som bor och verkar i länet.

Om förhandling kan vara tufft ibland så är det nu det hårda arbetet börjar. Personligen är jag hedrad och tacksam för uppdraget att leda regionstyrelsen och dess arbete. Jag tillträder som regionstyrelsens ordförande. Jag kommer göra allt jag kan för att detta ska bli så bra som vi har ambitionen till. Vi tillträder först den 1/1-23 men nu när fullmäktige valt oss kan vi börja planera på riktigt.

Den moderata laguppställningen är inte bara vi som har de yttersta posterna utan en rad engagerade och hårt arbetande politiker, vissa som gör detta på heltid och andra som gör det utanför sitt vanliga jobb och vissa är pensionärer. Alla har vi bra saker att tillföra med idéer och kompetens. 

Vice ordförande i Fullmäktige:                 Linda Elgestad

Ordförande Regionstyrelsen:                 Patrik Stenvard
ledamöter och ersättare i regionstyrelsen: Birgittha Bjerkén, Peter Weider, Ann-Charlotte Granath

Vice ordf. Hälso- och sjukvårdsnämnd:         Ann-Charlotte Granath
Ledamöter i nämnden:                         Måns Montell, Maria Unborg, Emelie Gustafsson

Ordförande Hållbarhetsnämnd:                 Alexander Hägg
Ledamöter i nämnden:                         Pia Jansson, Per Bång, Håkan Rönström, Magnus Isomäki, Örjan Larsson

Ordförande Kultur och kompetensnämnd: Frida Stål
Ledamöter i nämnden:                         Birgitta Juhlin, Hans Olsson, Birgitta Bienitzer, Peter Hallgren Stjerndorff

Ledamot Patietnämnd:                         Birgittha Bjerkén, Solveig Nilsson Osseén


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar