tisdag 6 juni 2023

Grattis Sverige

 Idag firar vi återigen Sveriges nationaldag men det är inte en vanlig nationaldag, vid firar lite extra med tanke på att Sverige uppstod som nation för 500 år sedan. 

Den 6 juni 1523 kröntes Gustav Vasa till kung över Sverige och det var inledningen till att landets enades och nationalstaten uppstod. Det var inte den enda händelsens som format Sverige som nation och den kultur som vi samlas kring. 

Det finns många andra skäl också att fira idag. Vi har en väl utvecklad demokrati med grundläggande rättigheter så som yttrandefrihet, åsiktsfrihet och religionsfrihet. Vi toppar rankinglistor över de mest demokratiska länderna i världen.

Men det kanske är extra viktigt att fira att vi är ett öppet och demokratiskt samhälle med tanke på det som händer i vår omvärld. Vi har levt i fred i över 200 år men det är inte något vi ska ta för givet. Så demokratin och det öppna samhället får aldrig tas för givet utan måste försvaras såväl i ord, handling som militärt. Det ska vi påminna oss om extra idag när jag tillsammans med mina moderata partivänner är ute och möter Gävleborna i Kvarnparken idag,


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar